Vabilo na ogled draveljskih jaslic za Božič 2023

Povej naprej!

Dežuranja ob jaslicah odslej ne bo več, zato prosimo večje skupine, da se najavijo na elektronski naslov župnije: zupnija.lj-dravlje@rkc ali na telefon 031 387 086, posameznike pa, da pridejo v času, ko je cerkev sicer odprta, namreč 30 minut pred večerno sv. mašo ali ob uradnih urah župnijske pisarne. Ker letos svečnica pade na petek, bodo jaslice na ogled še do naslednjega petka po svečnici, 9. februarja.“Odprl bom svoja usta v prilikah, povedal bom, kar je bilo skrito od nastanka sveta.”
(Mt 13, 35)

Jezus je s svojim rojstvom, z učlovečenjem spremenil svet: Bog je postal človek. Njegova smrt in vstajenje sta spremenila večnost, premagala greh in smrt ter zagotovila pot odrešenja vsem.

Toda ko ljudje govorimo o Jezusu, se zlahka osredotočimo na njegove čudeže, saj je Jezus izvedel kar nekaj neverjetnih podvigov, ki jih svet takrat in tudi danes še ni videl. Toda najbolj vznemirljive stvari v njegovem delovanju niso bili le čudeži ampak njegov način poučevanja in širjenja resnice nebeškega kraljestva med ljudi.

Jezus je izbral način poučevanja s prilikami – to so kratke in preproste zgodbe, ki so z vsakdanjimi stvarmi ponazarjale duhovno resnico. Semena, ribe, drevesa, kruh – so stvari, s katerimi so se in se še danes ljudje zlahka poistovetimo.

Prilike so sestavljale velik del Jezusovega poučevanja. Toda, čeprav so bile prilike postavljene v znane, domače okoliše, so včasih nekatere težko razumljive in precej zapletene. So kot nekakšne uganke, v katere se mora vsak od nas močno poglobiti in jih razvozlati.
To je bil seveda Jezusov namen, predati Božjo Besedo na tak način, da se bo tistemu, ki ga bo zares iskal in se mu predal, skozi te prilike vse razodelo.

V svojem kratkem javnem delovanju so Jezusove prilike preobrazile človeštvo, saj izzivajo naš pogled na svet, še danes. Nekaj njegovih najbolj nepozabnih lekcij je podal skozi prilike. Izrazi, kot sta »dobri Samarijan« in »Izgubljeni sin«, so presegli vero in postali izrazi, ki jih priznavajo ljudje po vsem svetu.

Za kristjane prilike niso le zbirka svetopisemskih verzov ali zgodb, ki se jih učimo. So dinamične zgodbe, ki v nenehno spreminjajočem se svetu še naprej dobivajo nov pomen a razodevajo še vedno isto resnico.

Namen prilik kot jih pojasni Jezus:

Tedaj so pristopili učenci in mu rekli: »Zakaj jim govoriš v prilikah?« Odgovoril je in jim dejal: »Vam je dano spoznati skrivnosti nebeškega kraljestva, njim pa to ni dano. Kdor namreč ima, se mu bo dalo in bo imel obilo; kdor pa nima, se mu bo vzelo tudi to, kar ima. Zato jim govorim v prilikah, ker gledajo, pa ne vidijo, poslušajo, pa ne slišijo in ne razumejo. V njih se izpolnjuje Izaijeva prerokba, ki pravi:

Poslušali boste, poslušali – a ne boste doumeli,
gledali boste, gledali – a ne boste videli.
Otopelo je namreč srce temu ljudstvu; z ušesi so težko slišali
in zatisnili so si oči, da ne bi z očmi videli,
da ne bi z ušesi slišali, da ne bi v srcu doumeli in se spreobrnili
in da bi jih jaz ne ozdravil.

Blagor pa vašim očem, ker vidijo, in vašim ušesom, ker slišijo! Kajti resnično, povem vam: Veliko prerokov in pravičnih si je želelo videti, kar vi gledate, pa niso videli, in slišati, kar vi poslušate, pa niso slišali.«
(Mr 4,10–17)

Draveljski jasličarji se zahvaljujemo vsem, ki ste nam pomagali s potrebnim materialom in vsem družinam in posameznikom, ki ste nam priskrbeli, da smo vedno imeli kaj za pod zob.
Hvala vsem, ki si boste naše jaslice prišli pogledat in nam pustili kakšno misel v knjigi vtisov.
Za ogled si vzemite čas in si jih skrbno poglejte. Odprite svoja srca Božjemu sporočilu in naj Njegova beseda skozi prilike odpre vaše misli za razumevanje, kaj pomeni v našem življenju.

Draveljski jasličarji vam želimo Božjega blagoslova in vesele praznike.

Prejšnji prispevek
Adventna adoracija s skupino Abend
Naslednji prispevek
Sveti večer z mladino