Vabilo na DDV z Leonom Marcem: »Katedrale, male in velike«

Naš gost v najnovejšem delu, romanu KATEDRALE, MALE IN VELIKE, ki je izšel lani pri tržaški založbi Mladika, reflektira stanje sodobnega katolištva na Slovenskem. Skozi like, duhovne in posvetne, izpisuje lastne poglede na probleme in izzive sodobnega katolištva v vse bolj kompleksnem svetu. Na Draveljskem duhovnem večeru, ki bo v petek, 25. marca ob 19.45 (po križevem potu) v dvorani nove draveljske cerkve, se bo z njim pogovarjal Peter Svetina.

Beseda bo tekla zlasti o romanu in sodobnem času, pa tudi o vlogi diplomata in izzivih, ki jih tak položaj prinaša. Vabljeni!


Roman o sodobnih slovenskih katoliških izobraženih, postavljenih v fiktivne vasi nekje na idrijsko-cerkljanskem, vpet v slovenstvo na obeh straneh meje in v širši svet : jezuit je deležen nenadnega visokega obiska v spovednici; v vatikanskih uradih razmišljajo o kandidatu za slovenskega kardinala, o ptujskem škofu; arhitekt Andrej Ličen dobi nalogo prenove Trga republike, a prelepo podeželje njemu in njegovi ženi Špeli ne zagotavlja miru srca; upokojeni diplomat piše politično-fantastični roman; trije duhovniki, ki se borijo s svojimi samotami in izzivi sedanjega časa. Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.


Roman Katedrale, moški in veliki je literarni prvenec Leona Marca , ki je sprejet izziv sodobnih družbenih pojavov v Cerkvi in se z njimi spopasti tako z razumom kot s srcem.


Leon Marc (1968) je diplomat in publicist, doma iz Vipavskih dolin. Za zunanje ministrstvo je doslej služboval v Sloveniji, na Češkem, Portugalskem, Nizozemskem in Irskem, ob tem pa se je udejstvoval tudi kot pisec člankov v Tretjem dnevu in dopisnik tedanjega goriškega Katoliškega glasa (danes Novi glas). V povezavi z njegovimi deli pri Slovenskih krščanskih demokratih je leta 1999 izšlo delo Kristjani za demokracijo. Z aktualnimi družbenimi temami sta povezani knjigi Dežela priložnosti (Družina, 2013) ter Izpraznjeni prazniki. Slovenci v dobi migracij in populizma (Družina, 2018), na njegovo poklicno pot pa se navezuje What’s so eastern about Eastern Europe (Oldcastle Books, 2009) v Diplomatski praktikum (GV Založba, 2015).Veliko pozornost posveča vprašanjem vere in Cerkve: Za novo tradicijo (Dravlje, 2010), Dolgčas pri maši? – mašna knjiga za otroke (Ognjišče, 2017) ter 130 tvitov Svetega Duha – Kako sem hčerki razložil vprašanja in odgovore za birmo (Salve, 2020).