SREČANJE Z BIRMOVALCEM

V sredo, 16. maja, ob 18. uri, smo v draveljski cerkvi imeli srečanje z letošnjim birmovalcem, stiškim opatom p. Janezom Novakom.

Po pesmi S skupno pesmijo prosimo, je birmovalec pozdravil zbrane ter se predstavil. Poleg osebne predstavitve v najožjem pomenu besede je predstavil tudi cistercijane. Gotovo je bil kot cistercijanski opat za kar nekaj prisotnih ljudi, predvsem pa za birmance, prava atrakcija, saj nimajo velikokrat priložnosti videti cistercijana v Dravljah, še manj pa kaj slišati o pomenu njihovega reda za Slovenijo in njihovem delovanju danes.

Birmanci so nato prebrali poročilo o pripravi na birmo, nakar jih je birmovalec spraševal oz. se z njimi pogovarjal. Dobro so se izkazali, česar smo bili gotovo še prav posebej veseli vsi, ki smo jih pripravljali ali spremljali v tem letu. Ob koncu je p. Janez spregovoril še staršem in botrom ter jim vlil upanje v zvezi z njihovimi otroki. »V molitvi jih boste vedno dosegli,« jim je rekel. Molitev seže tja, kamor druga človekova dejavnost ne more. Prav isto je priporočil birmancem, kadar od staršev niso razumljeni. P. Janez je govoril prizemljeno in iz izkušenj, kar je srečanje napravilo preprosto, lepo in duhovno bogato. Kako so to srečanje doživeli birmanci, bi jih bilo treba vprašati, vendar si skoraj upam trditi, da so ga bili veseli. Med sveto mašo, ki je srečanju sledila, je p. Janez še spovedoval in mislim, da mu ni bilo dolgčas, kar je kazala rdeča lučka nad spovednico. Tako smo p. Janezu hvaležni za obisk in Bog naj mu povrne.
 

Foto: Primož PODOBNIK