Sprememba glede obiska maš v naši župniji

Na majskem srečanju ŽPS preteklo sredo smo se veliko pogovarjali o obiskovanju maš, o ukrepih za varnost našega zdravja v času epidemije in o tem, kako znotraj okvirjev teh ukrepov pogoje kar se da približati normalnim. Precej dolgo smo iskali in poslušali drug drugega, da bi prišli do sklepa, s katerim bi se lahko strinjali vsi.

Po prehodu iz oranžne v rumeno fazo je prišlo povečanja dovoljenega števila mehurčkov pri maši v naši cerkvi z 20 na 30. Ob tem opažamo, da se število obiskovalcev maš ne vrača na številke, ki smo jih poznali pred začetkom epidemije, zato smo skušali najti tudi razloge za to. Pri tem je bilo večkrat izpostavljeno, da bi ena od ovir lahko bil sistem predhodnega prijavljanja k mašam. Ker je zaenkrat videti, da v času od ponedeljka do sobote število mehurčkov, prisotnih pri maši, nikoli ne doseže meje (30 mehurčkov), smo sklenili, da od jutri, ponedeljka, 10. 5., DO KONCA MAJA UKINEMO PRIJAVLJANJE PRISOTNOSTI ZA MAŠE OD PONEDELJKA DO SOBOTE. 

Po novem se je torej potrebno predhodno prijaviti le za k mašam 

  • ob nedeljah in

  • ob slovesnih praznikih (Gospodov vnebovhod, 13. 5., in Marija Pomagaj, 24. 5.)

Ob teh dneh namreč pričakujemo, da bi se znalo pri kateri od maš zgoditi, da bi v primeru popolne odprave nadzora število prisotnih preseglo dovoljeno število, zato sistem predhodnega prijavljanja ostaja. To nam namreč omogoča, da v primeru, da se redne maše “zapolnijo”, lahko dodamo še eno mašo ob primerni uri in vse tiste, ki bi drugače zaradi prepozne prijave ostali brez maše, preusmerimo na to mašo. 

V teh spremenjenih pogojih je zdaj še toliko bolj pomembno, da se držimo vseh ostalih ukrepov, ki nam bodo pomagali ohraniti zdravje:

  • obvezno pravilno nošenje mask v cerkvi

  • razkuževanje rok ob vstopu v cerkev in ob zapuščanju cerkve

  • ohranjanje varnostne razdalje v cerkvi ves čas (tako med vstopanjem in izstopanjem kot med sedenjem v klopu in v času prejemanja obhajila).

Vse zgoraj zapisano velja seveda samo v primeru, da razmere ostanejo enake kot zdaj. Če bi se ukrepi zopet zaostrili ali če bi se opazilo, da število prisotnih pri maši začenja preraščati število dovoljenih mehurčkov (kot rečeno, v tem trenutku je to številka 30), bomo, kot je verjetno razumljivo, sistem vrnili na dosedanji način.

 

– SVETE MAŠE od ponedeljka do sobote ob 7.00 in 19.00 (prenos)

– SVETE MAŠE ob nedeljah ob 6.30, 8.30 (prenos), 10.00 (prenos), 11:30, 17.00 in 19.00

– SVETA SPOVED bo možna vsako sredo v času večerne maše, se pravi, med 19.00 in 20.00, ter vsako nedeljo v času maš ob 8.30, 10.00 in 11.30.

Število prisotnih je zaradi velikosti naše cerkve omejeno na 30 “enot” (to je lahko ena oseba, lahko je ena družina, lahko pa je tudi več oseb, ki živijo v skupnem gospodinjstvu).

Za prisotnost pri sv. maši ob nedeljah in praznikih se je mogoče prijaviti po telefonu 01 583 00 32 ali v živo v župnijski pisarni vsak dan med 9.00 in 10.00, lahko pa tudi po e-pošti na zupnija.lj.dravlje@rkc.si

 

Navodila slovenskih škofov za čas od 7. maja 2021 do vključno 16. maja 2021

Vprašanja in odgovori ob navodilih slovenskih škofov za obhajanje svetih maš v času epidemije COVID-19

Mesec maj, mesec nenehne molitve za konec pandemije