Spomin na pokojnega ljubljanskega nadškofa Alojza Urana

Gospod Uran je bil 12 let župnik v sosednji župniji Šentvid, kamor so do leta 1961 spadale tudi Dravlje, dokler nismo postali samostojna župnija. Kot šentviški župnik je podpiral gradnjo nove cerkve v Dravljah. Zato je ob 10-letnici posvetitve nove cerkve 17. septembra 1995 kot ljubljanski pomožni škof z veseljem vodil slovesnost. V svojem nagovoru se je zahvalil vsem dobrotnikom nove cerkve in vsem sodelujočim pri tem praznovanju ter omenil bogato župnijsko življenje, ki se je v desetih letih odvijalo v tej cerkvi.

V župniji smo bili veseli vsakega njegovega obiska, posebej pa je ostal v prijetnem spominu našim katehumenom in birmancem. Vedno jih je bodril, se veselil z njimi in jim položil na srce, naj najdejo v srcu prostor za odprtost, saj so še na poti iskanja Boga. Z božjo pomočjo najdemo potrebno moč za premagovanje skušnjav, težav in ovir v življenju.

16. avgusta 2009 na god sv. Roka je bila nedelja. Bil je vroč, lep poletni dan. Na trgu pred cerkvijo je bil Rokov sejem s številnimi stojnicami ter romarji iz sosednjih župnij in drugod. Do 17. ure je bilo veselo in bučno, nato pa je zunaj vse utihnilo. V novi cerkvi je daroval sv. mašo nadškof Lojze Uran in slovesno blagoslovil nove orgle, delo mojstra Tomaža Močnika. Po končanem obredu sta se množici na trgu pridružila tudi nadškof Uran in župnik p. Lojze Bratina ter skupaj so prepevali našo Zdravljico.

Zadnjikrat je obiskal Dravlje 8. marca 2012 ob priliki praznovanja sedemdeset letnice p. Bratina. Vodil je somaševanje pri večerni sv. maši v krogu sobratov jezuitov. Poudaril je bratsko sodelovanje s p. Bratino, ko je bil še župnik v Šentvidu in se zahvalil Bogu za vse, kar je storil pater. Po maši je p. Marko Rupnik predstavil novo knjigo p. Bratina  Dnevnik v tej dolini. Nato je bilo v dvorani še srečanje in veselo druženje, ki se je začelo z Zdravljico, ki jo je intoniral nadškof.

Tak je bil gospod Uran, blizu ljudem, ki jih je imel rad. Naj mu bo Gospod bogat plačnik za vse dobro, ki ga je storil slovenskemu narodu.

Besedilo: Marija Koman