Romanje k svetemu Roku

Romanja k sv. Roku v Dravlje so še vedno živa, čeprav ne tako slovesna kot nekoč. Ljubljanski škof Herberstein je v Rim pisal o njih takole: “Sv. Roka časte Ljubljančani kot svojega zaščitnika od leta 1644, ko so mu napravili zaobljubo zaradi kuge in so mu sezidali posebno cerkev, kamor hodi vsako leto veličastna procesija iz mesta.” Ta procesija je med prvo svetovno vojno ponehala.

Tudi Janez Vajkard Valvaror je v Slavi vojvodine Kranjske leta 1689 pisal tako:  “Čeprav torej ta sv. Rok ni bil niti rojak niti sosed dežele Kranjske, pa vendar na Kranjskem, zlasti  pa v mestu Ljubljana, njegov god vsako leto obhajajo in proslavljajo z lepo procesijo. Pred 44 leti je namreč kuga hudo okužila vas Dravlje (Draulach), ki je samo pol milje oddaljena od Ljubljane, in jo napolnila z mrliči, toda kuga se je takoj zaustavila, ko so prebivalci Ljubljane in okoliških vasi obljubili, da bodo v Dravljah zgradili cerkev na čast sv. Roku. Bili so namreč trdno prepričani. da je priprošnja tega svetnika angelu smrti iztrgala iz rok meč in ga zlomila.”

Tako smo tudi letos, torej v letu, ko naša župnija praznuje 60 letnico, počastili god našega župnijskega zavetnika sv. Roka  s tradicionalnimi romarskimi svetimi mašami. Draveljska nova cerkev je že zjutraj sprejela romarje iz Šentvida, Ježice, Črnuč, Kosez, Podutika in Dravelj, ki so se zvrstili pri svetih mašah od 6. do 10. ure.  V spomin na romanje v letu, ko praznujemo 60 let župnije pa so romarji prejeli še podobico.

Po zadnji dopoldanski maši, ki jo je ob somaševanju domačega župnika p. Primoža, vodil podutiški župnik g. Marko Čižman, smo se v procesiji odpravili k Rokovemu znamenju ob Celovški cesti. Tam smo zavetnika pred kužnimi boleznimi počastili z molitvijo in s starodavno pesmijo na čast našega patrona.

Kot smo že navajeni, so nas tudi letos po vsaki sveti maši Turistično društvo Dravlje v sodelovanju z župnijo Dravlje pogostili s kavo, sokom in z miškami.  

 V Rokovi cerkvi pa je bila priložnost za tiho molitev pri priprošniku sv. Roku proti kužnim boleznim.

 *******************************************************************************************************************************

Pozdrav romarjem in vse pridige pri romarskih svetih mašah: Pridige pri romarskih mašah

Foto in zvočni posnetki: Tomaž Celarec