RAZSTAVA DEL STANETA KREGARJA JE NA OGLED

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja smo po večerni sv. maši odprli razstavo, posvečeno Stanetu Kregarju, duhovniku in slikarju, ki je v svojem obsežnem opusu mnogo del naredil tudi za Dravlje.

Razstavo smo odprli s kulturnim programom, katerega je povezovala gospa Alenka Höfferle. Za glasbeni del sta poskrbela basbaritonist Matija Cergolj in Tilen Bajec na orglah. Izvedla sta skladbi Panis Angelicus in Edino Ti, Gospod, avtorja Janez Briškija. G. Andrej Doblehar, magister umetnostne zgodovine, nam je nato predstavil življenje in delo Staneta Kregarja in poudaril, kako pomembna so njegova dela za slovensko slikarstva. Izrazil je tudi veselje, da se v župniji Dravlje zavedamo pomena njegovega ustvarjanja, ter da smo v razstavi izpostavili njegova dela, ki niso širše poznana, ampak lokalna, torej namenjena župniji. Sledil je ogled krajšega videa, avtorja Andreja Dobleharja, v produkciji RTVSLO, preko katerega smo lahko videli, kako pomembna so bila dela Staneta Kregarja za slovensko slikarstvo (prejel je tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo) in tudi njegov razvoj.

Po koncu kulturnega programa smo si lahko natančneje ogledali razstavo, nato pa je sledilo še prijetno druženje na trgu sv. Roka.

Prispevek o razstavi na Radio ARS v oddaji Svet kulture

Prispevek o razstavi na RTVSLO v oddaji Poletna scena

 


Video: Tomaž CELAREC

Foto: Primož PODOBNIK