PRVO SVETO OBHAJILO

6. maja 2012 je bil za naše prvoobhajance in njihove družine prav poseben dan. 48 veroučencev 3. razreda je v podobi kruha prejelo Jezusa. Zbrali smo se pri družinski sveti maši ob 10.00 in skupaj praznovali ta velik praznik otrok.

Na ta dogodek smo se pripravljali preko celega leta. Pri verouku smo ob knjigi Kristjani praznujemo skupaj brali različne odlomke svetega pisma, se o njih pogovarjali, reševali različne naloge, risali, veliko peli in se tudi igrali. Spoznavali smo temelje krščanstva, predvsem pa se pripravljali na zakrament svete spovedi in prvega svetega obhajila. Eno soboto v mesecu januarju pa smo imeli tudi duhovno obnovo, kjer so otroci prvič prejeli zakrament sv. spovedi. Ta dan smo prebrali svetopisemsko zgodbo o Dobrem pastirju, ki zbira svoje ovce, jih zvesto vodi in vsako pozna po imenu. Tako smo vsi spoznali, da nas Bog pozna, nas ima rad in skrbi za nas, če mu mi zaupamo in se kesamo svojih grehov.

Zadnje dni pred prvim sv. obhajilom pa smo se še bolj pripravljali. Teden pred tem so šli otroci še k spovedi, tri dni pred nedeljo pa smo imeli tridnevnico. Ob 19. uri smo se zbrali v cerkvi ter imeli sveto mašo. Peli smo, poslušali šmarnično branje in sodelovali z branjem litanij.

Prav posebna nedeljska maša, ko so otroci prejeli Jezusa pod podobo kruha, je minila v prijetne vzdušju. Mala jata je lepo prepevala, pomagali pa so jim tudi prvoobhajanci, ki so znane pesmi peli zelo glasno. Sodelovali so tudi z branjem prošenj in zahval. Po maši je sledilo še slikanje, deljenje daril (dobili so otroško sveto pismo in knjigo iz Župnijskega zavoda Dravlje) in pogostitev v dvorani.

 

Preko celega leta je prvoobhajance spremljal župnik p. Ivan Bresciani in tri animatorke: Nina, Monika in Tjaša.

 

 

Foto: Tomaž CELAREC