Pri nas je nastopila folklorna skupina Mladika iz Argentine

Nastop folklorne skupine Mladina iz Argentine je bil napovedan za 1. junij 2016, po večerni sv. maši v dvorani nove cerkve.

Ker je bilo vreme  bilo lepo, večer poletno dolg, čeravno ne pretopel,  je bil nastop skupine kar na trgu sv. Roka. Izkazalo se je, da je bila odločitev, da nastopijo zunaj, pravilna. Tako je bil prostor za nastopajoče dovolj velik, gledalci in poslušalci so se kar nabirali, tako da je bil trg sv. Roka dodobra poln, doživetje pa popolnejše. Da je bilo navdušenje in vzdušje zares odlično, je dokaz, da so se  še po končanem nastopu nekateri družili pozno v noč.

Folklorna skupina Mladika deluje vse od leta 2003, ko je prof. Mirjam Mehle Javoršek skupino učencev višjih razredov osnovne šole Franceta Balantiča v San Justu naučila prve plesne korake. Vse od začetka pa je namen in vizija folklorne skupine, da ohranjajo bogato slovensko kulturno dediščino.

Skupina šteje okrog petdeset članov, ki se ob ponedeljkovih večerih družijo, učijo in vadijo plese različnih slovenskih pokrajin, s katerimi so se predstavili tudi ta večer na trgu sv. Roka. Mladikovci tako z veseljem predstavljajo Slovenijo tudi v argentinskem okolju. Zelo radi  hodijo na gostovanja, prirejajo srečanja in gostijo tudi druge slovenske folklorne skupine v Argentini.

Ta večer so se predstavili z devetimi slovenskimi plesnimi koreografijami. Z ljubljanskim, rezijanskimi, prekmurskimi, dolenjskimi in belokranjskimi plesi, poleg tega pa še s plesi iz Razkrižja in predstavila se je otroška folklorna skupina na melodije slovenskih narodnih pesmi. Uživali smo tudi ob izvajanju argentinskih plesov.

Večer je bil res lep, zaključek z druženjem na trgu sv. Roka  pa je znamenje, da smo tu živeči Slovenci, Slovencem po svetu zelo hvaležni, da ohranjajo materin jezik in slovensko kulturno dediščino.

 

Zapisala: Marija Šterbenc

Video: Jože Strajnar

Foto: Tomaž Celarec

http://4d.rtvslo.si/arhiv/tednik/174412487