Praznovanje sv. Ignacija Lojolskega

O Ignacijevem letu, o dogodkih, ki so se odvijali skozi leto, vse od maja 2021 pa do 31. julija letos, je bilo že veliko povedanega, slišanega in občutenega na vseh ravneh. Tako na duhovnem kot v konkretnem življenju. Slovenski zaključek Ignacijevega leta pa je bil, lahko bi rekli »pika na i«, kot se pogovorno večkrat izrazimo, kadar želimo nekaj posebej poudariti. Udeležba pri sv. maši je bila razveseljiva, glede na veliko število prisotnih jezuitov si lahko zaznal, kako velika skupnost je to, kako povezano deluje in ob ponudbi knjig in drugega gradiva, ki ga je za to priložnost pripravila, je treba poudariti, da jezuiti opravljajo zelo pomembno delo, tako na duhovnem, pastoralnem in kulturnem področju v slovenski cerkvi.

Pred sv. mašo je p. Marjan Kokalj imel intervju s p. Janezom Poljanškom, ki je predstavil najnovejšo knjigo, ki jo je izdala Založba Dravlje – in sicer knjigo Ignacijevih izbranih del, med katerimi je tako prvič v slovenščini prevedeno besedilo Razločevanje. To je na nek način Avtobiografija sv. Ignacija. Res izjemno delo, ki je za vse, ki ga poznamo in delamo z jezuiti zelo dobrodošlo gradivo.

Knjigo je izdala Založba Dravlje in jo lahko naročite tudi na TEJ povezavi .

Ponovno se je pokazalo, kako zmoremo stopiti skupaj, se skupaj veseliti in doživljati bogastvo tega, kar nam Ignacijeva duhovnost ponuja.

Nadškof msgr. Alojzij Cvikl je v pridigi poudaril, kako pomembno je, da smo nenehno dejavni, da se ne skrivamo za izgovori, sem utrujen, nimam časa … kajti to pomeni izgubo svežine in veselja do življenja, pomeni otopelost. Čutiti je, da je današnja miselnost taka, da se boji Boga postaviti na prvo mesto, kot bi se sramovali, kot bi tega ne videli, kar nam je Bog v tem življenju že naklonil. Sv. Ignacij se je prepustil sv. Duhu, prepustimo se tudi mi in sledimo mu. Če mu bomo sledili ne bomo zgrešili.

Po slovenskem zaključku je sledilo prijetno druženje z veliko dobrotami, ki so jih pripravile pridne roke, delili prijazni mladi obrazi, uživali pa so udeleženci ob prijetnem klepetu, spoznavanju, pozdravljanju in tudi načrtovanju za naprej.

Bogu hvala za vse prejeto!

 

Predstavitev knjige “Izbrana dela Ignacija Lojolskega”:


Nagovor mariborskega nadškofa Alojzija Cvikla pri sveti maši:

Pesem “Molim Te ponižno” med obhajilom poje MePZ župnije Dravlje:

Zaključek svete maše:

Na TEJ POVEZAVI pa lahko prisluhnete zvočnemu posnetku predstvitve knjige in celotne svete maše.

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto in video: Tomaž Celarec

Zvočni posnetek: p. Ivan Rampre