PRAZNOVANJE SV. FLORIJANA Z DRAVELJSKIMI GASILCI

Povej naprej!

Letošnje leto je za nas, Draveljske gasilce, zelo pomembno, saj obeležujemo 110 let delovanja Prostovoljnega gasilskega društva.

V vseh teh letih je društvo doživljalo vzpone in padce. Najtežja so bila leta v času prve in nato druge svetovne vojne, ko je bilo delovanje društva zelo oteženo.

Tudi zdaj skušamo krmariti med našimi potrebami, željami in zmožnostmi, predvsem materialnimi in finančnimi.

Še vedno pa za nas velja: »Naj bo dan ali noč, mi hitimo na pomoč!«

Prisotni smo predvsem pri pomoči prebivalcem Dravelj. Če pa našo pomoč potrebujejo drugi – v Ljubljani ali drugje po Sloveniji – se prav tako odzovemo.

Za ustrezno, pravilno in hitro pomoč se moramo seveda tudi stalno izobraževati, tako v društvu kot v organizaciji Gasilske zveze Ljubljane in Slovenije.

Ker želimo s svojim humanitarnim delom nadaljevati, moramo pomlajevati naše vrste. Zato medse vabimo vse, ki se nam želite pridružiti, predvsem mlade – od 7 let naprej.

Da lahko obeležujemo tako visoko obletnico delovanja, se moramo zahvaliti predvsem našim prednikom, ki so leta 1905 ustanovili gasilsko društvo, pa tudi vsem njihovim naslednikom, ki so kljub težkim časom vztrajali na začrtani poti.

Pri sveti maši na god našega zavetnika, sv. Florjana, se še posebej spominjamo njih in vseh umrlih draveljskih gasilcev. Sv. Florjanu pa se tudi priporočamo za varstvo pri našem delu. Ob tem mi spomin zbeži v otroštvo, ko je stara mama molila: »V čast sv. Florjanu, naj nas varuje občasnega in večnega ognja!«

 

za PGD Dravlje Anica Birsa

Prejšnji prispevek
BILI SMO NA POSVETITVI MARIBORSKEGA NADŠKOFA ALOJZIJA CVIKLA
Naslednji prispevek
PAPIRNA AKCIJA DRAVELJSKIH SKAVTOV