Praznovanje srebrne maše p. Janeza Perčiča in p. Robina Schweigerja

Dvojna simbolika, apostolstvo in mašniško posvečeno življenje, en sam odgovor Bogu na vprašanje: Kdo sem jaz zate?«. Odgovor je v krščanski drži zaupanja, da je Bog sveti in zvesti, zato sta mu sledila in pripovedovala, kako Bog deluje in nas spreminja. Oba naša slavljenca sta v svoji osebni poti srečevala Boga v različnih podobah, mislih in dejanjih. Od spraševanja kdo je Jezus, spoznanja in zaupanja Bogu, do vsakodnevnega srečevanja z Njim v služenju jezuitski skupnosti in Cerkvi.

Pred več kot petindvajsetimi leti sta svoji srci dokončno odprla Bogu v hrepenenju, ki ga je vanj položil sv. Duh. S svojim življenjem sta pokazala, da živita to, kar oznanjata. Da se na vsa ta leta lahko v miru ozreta s hvaležnostjo in zaupanjem.

Ob slovesnem somaševanju obeh srebrnomašnikov s sobrati jezuiti, provincialom DJ p. Ivanom Brescanijem ter mnogimi drugimi duhovniki je bila sv. maša praznik za vsakega člana skupnosti, ki se je danes zbrala v draveljski cerkvi. Pater provincijal je spregovoril o tem, kaj je dejansko duhovništvo. Je poklic? Je dar?

Duhovništvo ni poklic, ampak je dar, ki smo ga vsi prejeli po zakramentu svetega krsta. Duhovništvo je torej način življenja v ponižnem darovanju in veri v Božji usmiljeni pogled, ki preobraža vse naše uspehe, padce, samoto in medsebojne odnose v luči Očetove ljubezni do človeka.

Slovesnost sta s svojim ubranim petjem dopolnila zbora cerkve sv. Mihaela iz Olševka pri Šenčurju, od koder izhaja p. Perčič in draveljski mešani pevski zbor. Dirigirala sta Mojca Gabrijel in Marko Ušeničnik, solistka je bila gospa Francka Šenk. Orgle pa so donele pod prsti Matica Podobnika. V zvoniku cerkve svetega Roka pa so pritrkovalci glasno oznanjali okolici, da praznujemo in se veselimo.

Kot se za tak dogodek spodobi, je sledilo veselo druženje s pogostitvijo pod šotorom na Trgu sv. Roka pred novo cerkvijo.

Ob vseh duhovno bogatih nagovorih pa ostaja temeljno vprašanje, ki ga je Jezus zastavil svojim učencem, namenjeno pa je vsakemu od nas: »Kdo sem jaz zate?«.

 

Na tej povezavi lahko prisluhnete posnetku slovesne svete maše.