PRAZNOVANJE ROKOVE NEDELJE

Vsako nedeljo po godovnem dnevu sv. Roka v župniji Dravlje praznujemo Rokovo nedeljo s tradicionalnim Rokovim sejmom. Župnija Dravlje ga je letos organizirala skupaj s Turističnim društvom Dravlje in Četrtno skupnostjo Dravlje.

Sejem z razstavo in prodajo izdelkov domače obrti se je pričel že zjutraj in trajal vse do večera. Med drugimi smo si lahko ogledali in kupili izdelke pletene iz slame, keramične izdelke, med, domače olje, nakit, domači česen, dražgoške kruhke, usnjene izdelke, volnene izdelke …

Ob 15. uri popoldne pa se je pričel kulturno-zabavni program. Tako kot vsako leto so nastopili draveljski gasilci, v gasilski paradi so prišli v sprevodu z Litostrojsko godbo in gasilskim vozilom. Po nastopu Litostrojske godbe, je desetina gasilskih veteranov prikazala gasilsko vajo, nato pa so gasilsko akcijo uprizorile še gasilke. Poveljnik gasilskega društva Dravlje Marjan Florjančič je povedal, da je dobro, da župljani vemo, kakšni vodni hidranti in gasilni aparati so v cerkvi, v primeru, da bi prišlo do požara, zato nam je to tudi podrobneje razložil.

Letos so prvič na Rokovem sejmu nastopili ansambel Veseli morostarji. To so mlad ansambel, sestavljajo ga Miha, Martin, Tilen in Blaž, ki je navdušil z ubranim preigravanjem narodnozabavnih skladb.

Ker se je prejšnji teden končal draveljski oratorij, so svoje preživljanje le-tega skupaj z otroki predstavili animatorji.
Ob 16.15 in 18.15 smo si v novi cerkvi lahko ogledali projekcijo slik o zgodovini župnije Dravlje, ki je bil pripravljena lansko leto ob 50-letnici.

Nastopil je tudi pravljičar Stane, otrokom je predstavil je svoj nov CD z naslovom Gozdni škrat Bilko in njegovi prijatelji.
Kot zadnji so nastopili ansambel Toneta Rusa, ki so vse zbrane zabavali vse do poznega večera.

Ves čas je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, za kar so zaslužni člani Turističnega društva Dravlje, ki so oživili staro draveljsko gostilno Pr’Kovač.

 

Zahvala župnika!

Za nami je teden praznovanj. Vsem, ki ste pomagali pripraviti Rokovo praznovanje v naši župniji, gre posebna zahvala: Animatorjem se zahvaljujemo za uspeh oratorija, župljanom za pomoč pri prazniku Marijinega vnebovzetja in Rokovega. Tudi dogajanje na Rokovo nedeljo, ki je bilo deležno velikega obiska, smo spremljali z velikim veseljem. Hvala župljanom, četrtni skupnosti Dravlje in turističnemu društvu. Hvala vsem za sodelovanje. 

 

 

Foto: Jože STRAJNAR in Tomaž CELAREC