PRAZNOVALI SMO SV. ROKA

16. avgust je za župnijo Dravlje vsako leto zelo pomemben dan. Takrat praznujemo zavetnika naše župnije sv. Roka.

Tako je bilo tudi letos, ko so dopoldne potekale tradicionalne romarske maše. Ta tradicija sega v 17. stoletje, takrat je v naših krajih divjala kuga in po koncu so se tukajšnji prebivalci odločili sezidati cerkev sv. Roku, kamor od takrat naprej vsako leto, na godovni dan, potekajo množična romanja.

Romarske maše za nekatere ljubljanske župnije so razporejene čez celo dopoldne. Ob 6. uri zjutraj so prišli romarji iz župnije Šentvid, sv. mašo je vodil njihov župnik Ivan Jagodic. Ob 7. uri so k sv. Roku priromali župljani župnije Ježica. Zaradi odsotnosti njihovega župnika je sv. mašo je daroval p. Franc Kejžar. Naslednja romarska maša je bila ob 8. uri, prišli so črnuški župljani, sv. mašo je daroval Edi Strouhal, duhovni pomočnik v župniji Črnuče. Ob 9. uri je koseški župnik Igor Dolinšek daroval sv. mašo za romarje iz župnije Koseze. Zadnja dopoldanska romarska maša je bila namenjena romarjem iz župnije Podutik in draveljskim župljanom. Sv. mašo je vodil podutiški župnik Marko Čižman, somaševal pa je naš župnik p. Ivan. 

Na začetku vsake sv. maše je romarjem dobrodošlico izrekel župnik p. Ivan, po koncu pa so jih člani Turističnega društva Dravlje povabili, da si najprej ogledajo knjige naše založbe, nato pa še ustavijo na trgu sv. Roka, kjer so tako kot vsako leto članice in člani Turističnega društva pekli miške in poskrbeli za pijačo. Seveda pa ni manjkalo niti povabilo na Rokovo nedeljo, ki bo 18. avgusta.

Ob 17. in 19. uri popoldne sta potekali še sv. maši za vse ostale romarje. Tako kot vsako leto smo se po koncu sv. maše ob 17. uri odpravili do Rokovega oz. kužnega znamenja, ki stoji na križišču ob Celovški cesti. Tam smo zapeli Rokovo pesem, p. Ivan pa je povedal nekaj besed o znamenju, na koncu pa podelil blagoslov.

Od 7. do 19. ure so romarji in vsi ostali imeli možnost tihe molitve pred Najsvetejšim v stari Rokovi cerkvi.

Ves čas pa so si lahko romarji v krstni kapeli ogledali razstavo, posvečeno Stanetu Kregarju.


 

Foto: Tomaž CELAREC, Jože STRAJNAR, Primož PODOBNIK