Praznovali smo Rokovo nedeljo

Oblačno nedeljsko jutro so prebudili zvonovi iz zvonika cerkve sv. Roka, ki so peli melodije po notah naših pritrkovalcev. Vabili so k svetim mašam letošnje Rokove nedelje. 

Ta nedelja je nekaj posebnega. Vrvež na trgu pred cerkvijo oznanja: Rokov sejem  je. Vse dopoldne se vrstijo svete maše in verniki, preden vstopijo v Božji hram, pogledajo proti stojnicam, ki se že šibijo pod raznovrstnimi izdelki domače obrti in pridelkovih polj, narave in domačih vrtov.

 

Tako se je pričel Rokov sejem, ki poteka na Rokovo (Draveljsko) nedeljo in jo praznujemo vsako leto po godovnem dnevu sv. Roka. Turistično društvo Dravlje ga tudi letos organizira skupaj z župnijo Dravlje in Četrtno skupnostjo Dravlje.

 

 S prihodom Pihalnega orkestra Ljubljana in draveljskih gasilcev se je začel popoldanski program.

 

Člani in mlajši gasilci PGD Dravlje so prikazali nekaj svojih spretnosti, ki pa pridejo še kako prav v sedanjem času.

 

Pihalni orkester Ljubljana pa se nam je predstavil še v koncertnem programu.

 

 

Nato so prišli na vrsto otroci, ki so pod vodstvom gospe Mojce kuhale ajdove in koruzne žgance. Seveda so bili zabeljeni z ocvirki. Kar niso otroci sami pojedli,  pa je ostalo za vse, ki so spremljali spretnosti najmlajših.

 

Za veselo pozno popoldan je poskrbel ansambel Dolomiti, ki je z glasbo poskrbel, da je bilo dovolj veselja tudi za vse, ki so jih »srbele« pete.

 

Ves čas je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo, za kar so zaslužni člani Turističnega društva Dravlje, ki so oživeli staro draveljsko gostilno Pri Kovač-u, ki je sedaj odprta samo en dan v letu in to je na Rokovo nedeljo.

 

Če ” Bog da”, še spet vidimo 20. avgusta 2023 na Rokovem sejmu! 


Foto in video: Tomaž Celarec