PRAZNOVALI SMO FARNEGA ZAVETNIKA SV. ROKA

16. avgust je za župnijo Dravlje vsako leto zelo pomemben dan. Takrat praznujemo zavetnika naše župnije sv. Roka.

Tako je bilo tudi letos, ko so dopoldne potekale tradicionalne romarske maše. Ta tradicija sega v 17. stoletje, takrat je v naših krajih divjala kuga in po koncu so se tukajšnji prebivalci odločili sezidati cerkev sv. Roku, kamor od takrat naprej vsako leto, na godovni dan potekajo množična romanja.

Romarske maše za nekatere ljubljanske župnije so razporejene čez celo dopoldne. Ob 6. uri zjutraj so prišli romarji iz župnije Šentvid, sv. mašo je vodil njihov novi upravitelj župnije Luka Demšar. Ob 7. uri so k sv. Roku priromali župljani župnije Ježica, sv. mašo je daroval njihov župnik Anton Perčič. Naslednja romarska maša je bila ob 8. uri, prišli so črnuški župljani, sv. mašo je daroval dr. Stanislav Matičič, duhovni pomočnik v župniji Črnuče. Ob 9. uri je koseški župnik Igor Dolinšek daroval sv. mašo za romarje iz župnije Koseze. Zadnja dopoldanska romarska maša je bila namenjena romarjem iz župnije Podutik in draveljskim župljanom. Sv. mašo je vodil podutiški župnik Marko Čižman, somaševal pa je naš župnik p. Ivan. Glede na to, da je sv. Rok zavetnik proti kugi, je župnik Marko v svoji pridigi na zanimiv in predvsem humoren način predstavil tri sodobne »kuge«, to so opravljanje, prekomerna raba računalnika in neodpuščanje.

Na začetku vsake sv. maše je romarjem dobrodošlico izrekel župnik p. Ivan, po koncu pa so jih člani Turističnega društva Dravlje povabili, da si najprej ogledajo knjige naše založbe, nato pa še ustavijo na trgu sv. Roka, kjer so tako kot vsako leto članice in člani Turističnega društva pekli miške in poskrbeli za pijačo. Seveda pa ni manjkalo niti povabilo na Rokovo nedeljo, ki bo 19. avgusta.

Ob 17. in 19. uri popoldne sta potekali še sv. maši za vse ostale romarje. Po koncu maše ob 17. uri se vsako leto odpravimo do Rokovega oz. kužnega znamenja, ki stoji na križišču ob Celovški cesti, kamor pa letos zaradi močnega dežja nismo šli.

Od 7. do 19. ure so romarji in vsi ostali imeli možnost tihe molitve pred Najsvetejšim v stari Rokovi cerkvi.

 

Foto: Tomaž CELAREC, Jože STRAJNAR, Primož PODOBNIK