Praznovali smo 30-letnico cerkve Kristusovega učlovečenja

 

Danes je bil za našo župnijo res prazničen dan. Prav tak, kot je praznično pogrnjena domača miza na velikonočno jutro, ko prav vse govori o lepoti, harmoniji in prazniku.

Slovesno praznovanje pa se ni začelo z današnjim jutrom, ampak že nekaj mesecev pred tem. Takrat se je začela snovati priprava na ta lep dogodek. In zaradi sodelovanja mnogih župljanov je bil današnji dan tako prazničen. Vsak je prispeval en del svojega skritega daru za skupno slavje.

Slovesno zvonenje, urejena cerkev in ponosen mlaj na trgu pred cerkvijo, napis pred vrati… veselo pričakovanje slovesnega bogoslužja…

Priprava in postavljanje mlaja je na poseben način povezalo fante in može vseh starosti, da po starem slovenskem običaju z visoko postavljeno smreko in vencem, sporočajo vsem, da praznujemo in smo ponosni na ta dogodek.

Vse priprave so se osredinile na slovesno bogoslužje, ki so ga darovali ob povabljenem škofu dr. Antonu Jamniku, še patri jezuiti, med njimi tudi sedanji župnik p. Miran Žvanut ter nekdanji župnik, p. dr. Lojze Bratina, ki je bil pred 30.leti neustrašen in potrpežljiv borec za izgradnjo nove cerkve v Dravljah. Ta njegova primorska trma in vztrajnost sta bili ključni za to, da imamo danes že 30 let novo svetišče. Somaševal je tudi jezuit, p. Vladimir Kos, misijonar na Japonskem.

Po slovesni vstopni procesiji je vse kotičke cerkve zapolnila Händlova Aleluja, ki so jo prepevali pevci in pevke združenih draveljskih zborov pod vodstvom gospe Marjete Raztresen. Sledil je pozdrav škofu in gostom; gospodu arhitektu, akademiku Marku Mušiču, književniku, gospodu Zorku Simčiču in njegovi soprogi ter gospodu Jožetu Strgarju in soprogi.

Bogoslužje je bilo vsebinsko in duhovno zelo bogato, polepšalo pa ga je ubrano petje našega združenega zbora. V pridigi nas je naš škof vzpodbudil, naj bomo veseli in prebujeni kristjani, odprti za sočloveka in stiske okoli nas. Zahvalil se je patrom jezuitom za njihovo dosedanje delo v župniji in vodenje mnogih pastoralnih skupin.

Zahvalna pesem je sklenila praznično obhajanje svete evharistije, nato pa je sledilo druženje na Rokovem trgu, kjer smo se veselo notranje razpoloženi zadržali v prijateljskem srečanju ob dobrotah pridnih rok draveljskih gospodinj.

Bogu hvala za dar skupnosti. Drug drugemu pomagajmo na duhovni poti, ki je prilagajanje Jezusovi drži, da bi hodili po njegovih stopinjah… in prejeli bomo Njegovo milost.

Zvočni posnetki:

Uvodni pozdrav (Darja Silan)

Pridiga (dr. Anton Jamnik)

Prošnje (Borut Remškar)

Zahvale (Anamarija Žnidaršič in Leonard Vončina)

– F.G. Händel Aleluja

– Gospod Naš Gospod

– W.A. Mozart Missa Brevis-dMol-Kyrie Gloria

– Srce Slavljenja

 

Besedilo: D.S.

Foto: Štefan Rajšp

Avdio: p. Ivan Rampre