P. JANEZ SEVER – JEZUIT, MISIJONAR IN OLIMPIJEC

Novice
Povej naprej!

P. Janez Sever je bil rojen slovenskim staršem v Clevelandu . Po zaključeni jezuitski gimnaziji se je pridružil ameriški vojski, študiral na univerzi West Point in služil na Aljaski. Po petih letih je zapustil vojsko in pot ga je vodila v Rusijo, kjer se je pridružil jezuitom.

V Slovenijo je prvič prišel leta 1993, kjer je opravil noviciat v Mariboru, leta 2000 pa je prišel v Dravlje, kjer je imel leta 2002 tudi novo mašo. Nato se je spet vrnil v Rusijo, kjer deluje kot misijonar. Nazadnje je bil p. Janez pri nas na božični večer, kjer je somaševal pri polnočnici ob 21. uri. Pri pridigi ga je p. Kejžar tudi povabil, da pove nekaj besed. Povedal je, da ga preveva veselje po prihodu pred oltar, ker je imel  v tej cerkvi novo mašo. P. Mio pa je »izdal« njegovo poslanstvo v Sočiju.

(zvočni posnetek)

 

Ko so prireditelji Olimpijskih iger v Rusiji iskali prostovoljce za različna dela, so potrebovali tudi veliko »duhovnih oskrbnikov« različnih ver za športnike.

Ker je bil to spet nov izziv za p. Janeza se je prijavil in bil izbran. Tako je prišel konec januarja letos v Soči in deluje kot katoliški duhovnik za športnike in ostale udeležence iger.

 

V Rusiji je p. Janez zelo iskan voditelj duhovnih vaj, ker pa je tudi navdušen fotograf  (že kot srednješolec je že prejel nagrado) vodi fotografske delavnice in sodeluje na različnih razstavah.

 

Kako deluje na Olimpijskih igrah kot duhovnik nam ne more povedati, njegove zanimive fotografije pa lahko spremljate na njegovi spletni strani:

 

http://friendsinsochi.weebly.com/

Ker je pod vsako zbirko slik možnost komentarjev, bo p. Janez vesel, če spremljate njegovo aktivnost tudi s svojimi komentarji.

 

Foto: Janez Sever

Prejšnji prispevek
SREČANJE S P. VLADIMIRJEM KOSOM, NAGRAJENCEM PREŠERNOVEGA SKLADA
Naslednji prispevek
PRIREDITEV JEZUITI 2014