Sv. Florijan je bil veteran rimske vojske v 3. Stoletju in sicer v času Dioklecijana, ki ga je zelo preganjal, kajti Florijan je bil kristjan. Izročilo pravi, da je bil obsojen na smrt s sežigom. Pripravili so grmado in ga privezali na drog. Florijan je spodbujal svoje mučitelje, naj pohitijo in čim prej prižgejo grmado: »Ko boste to storili, se bom po plamenih povzpel v nebesa!« Polni jeze so poveljniki ukazali Florijana odvezati. Odločili so se, da ga bodo utopili. Po mučenju so mu na vrat navezali težak kamen in ga vrgli v reko Enns. Pred smrtjo je molil in Bogu priporočil svojo dušo.

Sv. Florijan sodi pa med najbolj čaščene ljudske svetnike. Na mnogih hišah vidimo podobo ali kip rimskega častnika s čelado ter vedrom, ko gasi gorečo hišo ali vas pod seboj. Gasilci ga za svojega zavetnika častijo od ustanovitve gasilskih društev na slovenskem, kljub viharnim časom skozi zgodovino

Ob praznovanju sv. Florijana želimo našim draveljskim gasilcem, da bi še naprej tako zvesto in vztrajno opravljali gasilsko delo in bili s pomočjo sv. Florijana vedno pripravljeni priskočiti na pomoč s pogumom in ljubeznijo.


Foto: Tomaž Celarec

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja