Na Veliko soboto zjutraj se je že čutilo veselje, ki prinaša vrhunec velikonočnega tridnevja, da je velikonočna vigilija.

Zjutraj smo se zbrali okoli ognja, na katerem so zgoreli tudi »listki« z našimi grehi in slabostmi, ki smo jih v postu polagali pod križ. Po blagoslovu smo ga odnesli domov in svojim sosedom. Tako smo lahko pričeli s pripravo velikonočnih jedi. Ogenj použiva, ogreva, žge, prečiščuje …, zato je že od nekdaj veljal za posebno dragocenega. V Stari zavezi se ogenj uporablja kot simbol razodevanja Boga. Simbolizira namreč Božjo nepristopnost in svetost. 

 

Popoldne smo k blagoslovu prinesli košare polne tradicionalnih velikonočnih jedil, od mesa, kruha, pirhov, hrena, zagotovo pa je kdo dodal še kaj drugega ljubo jed. Naši animatorji so po blagoslovih ob 14. in 15. uri so otroci priredili iskanje čokoladnih pirhov in tako pripravili za veliko otroškega veselja.

 

Velikonočna vigilija se začne zunaj cerkve v mraku ob  ognju , kjer se prižge  velikonočna  sveča – simbol Kristusove zmage nad temo. Prižgana sveča se nato v procesiji prinese v cerkev. Velikonočna sveča prižiga še ostale sveče, da razsvetlijo celotno cerkev. Nato z veseljem po zaključenem postu zopet zaslišimo zmagoslavni vzklik:  Aleluja!  in jo s skupino Tvoj glas tudi veselo zapojemo. Iz zvonika cerkve svetega Roka pa zadonijo glasovi cerkvenih zvonov.


Pridiga pri velikonočni vigiliji:


Na TEJ povezava lahko prisluhnete celotnemu posnetku velikonočne vigilije. 

 


Video in obdelava: Matej Vukina, Marko Medvešek

Foto: Tomaž Celarec

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja