V nedeljo 21.11 . po večernih sveti maši smo lahko prisluhnili čudovitim vokalom iz skupine z imenom Laulu.
Spodaj si lahko preberete prispevek skupine, iz kje skupina izhaja, kako se je vse skupaj začelo, kaj pomeni njihovo ime in kaj vse delajo skupaj.

Laulu smo vokalna skupina, sestavljena iz nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Naši začetki segajo še v čas, ko smo bili člani Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava; v 4. letniku smo z zborom namreč odšli na svojo zadnjo turnejo na Finsko, koder se je oblikovala skupna želja po nadaljnem skupnem ustvarjanju. In res: celotna generacija tedanjih »mešancev« je sestavila svojo vokalno skupino, ki so jo na čast državi, ki je porodila idejo, poimenovali Laulu – po finsko pesem.
Kot vse so tudi pevske zasedbe podrvržene stalnim spremembam. Več članov je odšlo, prišli so novi, sčasoma pa se je ustalila desetčlanska ekipa, ki v tej obliki ustvarja še danes. Tekom let se je zvrstilo več nastopov, pri svetih mašah, porokah, na ulicah in na drugih javnih in zasebnih dogodkih. Pevske sezone poskušamo tematsko zaokrožiti – predlansko smo denimo namenili renesansi, lansko so na vrsto prišle skladbe skandinavskih ustvarjalcev.
Žanrsko si ne postavljamo meja: prepevamo tako duhovne kot posvetne skladbe, od srednjega veka do novodobnega popa. Vsem znane okoliščine so v preteklem letu zaznamovale tudi našo vokalno skupino. Že od začetka sezone lanskega oktobra smo se dobivali na Zoomu in se počasi, a vztrajno učili skladbe skandinavskih skladateljev. Ni bilo vedno lahko, predvsem pa je terjalo veliko dela s strani našega umetniškega vodje, ki je neustavljivo učil vsak glas posebej.
Po nekaj mesecih dela smo na daljavo že sestavili eno od skladb, nato pa prav kmalu začeli tudi z delom v živo. Delček programa s severa smo predstavili že v frančiškanski cerkvi na Tromostovju, vendar je močna želja in motivacija vseh članov skupine pripeljala do našega prvega samostojnega koncerta, ki smo ga poimenovali Zven severnega morja. Z malo pomoči od zgoraj smo tako dočakali nedeljski večer, na katerem je zazvenelo šestnajst raznolikih skladb.
Koncertu je prisluhnila (za dane razmere) polna cerkev hvaležnih poslušalcev. Petje pred takšno publiko ni bilo zahtevno in prav vsi smo se na odru lahko predali skupnemu muziciranju. Z nastopom smo zadovoljni, predvsem zato, ker vidimo, česa smo zmožni in ker je bil z bučnimi aplavzi poplačan trud zadnjih dvanajstih mesecev dela.
Z veseljem se še kdaj vrnemo v draveljsko župnijo!

Tina Hostnik- sopran in Miha Sever – bas

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja