Pisatelj in pesnik  Peter Svetina  se je uvrstil med finaliste za Andersenovo nagrado, najvišje mednarodno priznanje na področju mladinske književnosti. Nagrado podeljujejo bienalno avtorju in ilustratorju na področju mladinske književnosti za celoten opus. Oba nagrajenca bodo razglasili 21. marca na sejmu otroških knjig v Bologni.

Nagradi bodo podelili na 38. mednarodnem kongresu IBBY (International Board on Books for Young People) v začetku septembra v malezijskem Putrajayi, so sporočili iz slovenske sekcije IBBY.

Slovenska sekcija IBBY je za Andersenovo nagrado nominirala pisatelja Petra Svetino in ilustratorja  Damijana Stepančiča . Slednji se je s slikanico  Svetilnik  (Miš založba, 2019) uvrstil na seznam 20 izjemnih mladinskih knjig, ki jih žirija za Andersenovo nagrado posebej priporoča založnikom po vsem svetu v prevodu in izdajo, bralcem pa v branje.

Peter Svetina je bil, kot prvi slovenski avtor, med finalisti tudi v letu 2020. Leta 2000 je bila v kategoriji ilustratorjev med finalistom uvrščena slovenska ilustratorka  Marija Lucija Stupica .

Peter Svetina (1970) je pisatelj, pesnik, prevajalec in literarni zgodovinar. Njegova prva slikanica  O mrožku, ki si ni hotel striči nohtov,  je izšla leta 1999. Sledile so bile druge nagrajene knjige, prejele so tudi več nagradnih večernic za najboljše otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo: leta 2013 za zbirko pesmi in kratkih zgodb  Ropotarna , leta 2016 za zbirko kratke fantastične proze  Kako zorijo ježevci  in leta 2017 za zbirko  Molitvice s stopnic , za katero je dobil še Levstikovo nagrado.

Leta 2020 je prejela nagrado  Kristine Brenkove  za izvirno slovensko slikanico  Timbuktu, Timbuktu . V slikanici so kratka besedila, v katerih se otroci srečajo s svetom nonsensa, ki se ne drži vzpostavljenih pravil. Svetina je takrat za STA povedala, da je takšen otroški svet, »če jim ga odrasli že zelo zgodaj ne razdelijo, kaj je in ni resnično«.

Besedilo: www.delo.si

 

O njegovih prejetih nagradah na naših spletnih straneh:

Nagrada Večernica

Nagrada Kristine Brenkove

Draveljski duhovni večer

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja