Na praznik Marijinega vnebovzetja – Veliki Šmaren  je v Dravljah že tradicionalni romarski shod. Zadnja leta opažamo, da se shoda udeleži vse manj ljudi. Razlogov je najbrž več: dopustniški čas, veliko romarskih svetišč, ki vabijo Marijine častilce, morda tudi, ker je  naslednji dan praznovanje sv. Roka in Rokov sejem z vsem dogajanjem skozi ves dan.

Letošnji romarski shod pa je bil poseben, privabil je številne narodne noše, župljane in veliko tistih, ki se še posebej veselijo vsakega novomašnika v Slovenski cerkvi.  Ponovitev nove maše je namreč  imel jezuitski novomašnik p. Andrej Brozovič sicer iz župnije Rakovnik.

Župnik p. Miran, je novomašnika p. Andreja kratko predstavil. Tako smo izvedeli, da je študiral arhitekturo, se kasneje vključil v delo v centru Aletti v Rimu, kjer je dozorel tudi njegov duhovniški poklic. V centru Aletti bo deloval tudi v prihodnje. O novomašniku p. Andreju Brozoviču ste lahko brali v novomašni številki Družine ali v julijski številki Slovenski  jezuiti, kjer je z njim zelo bogat intervju.

Novomašnik se je v pridigi/homiliji, oprl predvsem na skrivnost Marijinega delovanja, Marijinega »sožitja« z Bogom, njenega odnosa do sina Jezusa  in moža sv. Jožefa. Na poseben način nam je približal skrivnost  »skritega delovanja v Bogu«.

Posnetek pridige v  celoti si lahko preberete na spletni strani župnije Dravlje.

Po obhajilu, ko se Bogu zahvaljujemo za vse prejete darove sv. maše, ko se Bogu priporočamo za blagoslov v vsakdanjem življenju in pri vsakem delu, smo se zahvalili tudi p. Andreju, da je prišel v Dravlje, maševal in  nam podelil novomašni blagoslov. Iz hvaležnosti in v spomin na ta dan, smo mu podarili  ročno izdelano štolo, na njej pa uvezeni motivi iz mozaikov  p. Marka Rupnika. Zaželeli smo mu, da bi jo pogosto uporabljal, da bi pri opravljanju zakramentalne službe vedno našel oporo v Njem, ki ga je poklical v službo OLTARJA, da bi navdušenje, ki ga izraža sedaj ne pojenjalo, da bi ga pokorščina, za katero sam pravi, da je v redovništvu nekaj najlepšega, nikoli ne utesnjevala in da bi ga pri vsem delu v Njegovem vinogradu vedno spremljal Božji blagoslov.

Po sv. maši je bilo prijetno druženje na trgu sv. Roka, kjer je prepevala skupina Tvoj glas, prisotni pa smo se v prijetnem klepetu z novomašnikom in drugimi romarji,  ob dobri kapljici in dobrotah, ki so jih pripravile spretne gospodinje, imeli prav lepo.

Zvočni posnetki:

Uvod v mašo in predstavitev novomašnika (p. Miran Žvanut)

Pridiga (p. Andrej Brozovič)

Zahvala (p. Miran Žvanut)

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto: Tomaž Celarec&Primož Podobnik

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja