Geslo letošnjega LMB je: ” Človek, ne jezi se!”

Stanje v Sloveniji se v zadnjem času precej zaostruje, družbena klima je slaba,  dogodki in različnost mnenj so Slovence še bolj razdelili kakor poprej . To se odraža predvsem v obnašanju med nami, drug z drugimi smo začeli ravnati zelo grdo, zdi se nam, da je naša pravica drugemu povedati, kar mu gre, brez olepšav.

Zdi se, da je tako zato, ker drug drugega ne razumemo več kot nekaj za naše življenje pomembnega, nasprotno,  velikokrat se obnašamo, kakor da bi bilo bolje, če drugega  – še posebej, če se ne strinja z nami ali nam dela škodo –  sploh ne bi bilo

Toda človek ob nas je največje bogastvo, ki ga imamo.  Vsak človek, ne samo tisti, s katerim nam je prijetno, vsak je nepogrešljiv za naše življenje. Zato smo se z letošnjim poslancem LMB odločili poudariti pomen vljudnosti in spoštovanja med nami.  Tako se namreč gradi mir, ki ga oznanja in prinaša božični dogodek, prihod Božjega Sina na svet. Tako se prižiga luči, ki jih človek človeku ne more dati drugače, kakor da ta luč postane on sam. In za to je potrebna samo drobna odločitev, da bomo drug z drugimi spet ravnali kot s človekom, ki ima svojo vrednost in svoje dostojanstvo. 

Začnimo torej z lepo besedo, ki rodi nekaj lepega. Pozdravljajmo se. Bodimo vljudni drug do drugega. Tako se bo Bog, ki je Beseda, med nami rodil tudi letos. V naših besedah.Poslanica:

“V začetku je beseda.” Lepa beseda v začetku lepega, grda v začetku grdega. Saj z besedo nekoga rešimo ali pokončamo, ranimo ali ozdravimo. Danes pa je malo lepih besed, malo vljudnosti. Morda je zato med nami toliko jeznega, toliko grdega, toliko teme.

Zato bi vam danes radi dali lepe besede, “Hvala”, “Oprosti” in “Rad te imam”. To so luči, ki uničujejo temo in tiho povejo, da smo vsi ljudje.

Primi v roko do Luč in besedo. Osvetli prostore, govori lepo. In reci si, preden te tema zajame, “Človek, ne jezi se.”

Plamen Luči miru iz Betlehema bo v Dravljah na razpolago v cerkvi do Božiča, ko pride med nas prava Luč.


Na TEJ povezavo lahko prisluhnete posnetek celotne svete maše.

 

Besedilo: lmb.skavt.net

Foto, zvočni posnetek v videu: Tomaž Celarec

Kategorije:

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja