Nova knjiga Župnijskega zavoda Dravlje: Sejalec pomladi (Franc Kejžar)

O  slikarju Ivanu Groharju so pisali strokovnjaki, kritiki in ocenjevalci njegovega umetniškega opusa. Avtor knjige pa je domačin iz slikarjevih krajev: Sorica, Davča, Ratitovec, Porezen, Blegoš, Soriška planina… barve, svetloba, masa teh hribov in gora v okolici ga je vodila v svet doživljanja Groharjevega dela, življenja in njegove tragike.

Avtor je o knjigi zapisal:

Od časa do časa me kdo vpraša, ali kaj pišem. Ja, o Groharju, sem do nedavnega odgovarjal. Kaj pa? Pred kratkim sem spraševalcem povedal, da sem končal knjigo o Groharju. O čem pa si pisal?

Vprašanja me spravijo v zadrego, ker se zdi, da slikarja Ivana Groharja vsi poznajo in da o njem ni več treba pisat, sploh pa ne amaterjem, kot sem sam.

Podobno sem se sam vprašal, kako bom knjigo predstavil, če me bo kdo prosil, da povem, kaj sem napisal. O Groharju. Kaj pa? Ne vem, o Groharju. Praznina, praznina, velika praznina. Ko sem se končno vendarle pošteno usedel in se ni nikamor več mudilo, je začel prihajati Grohar od vseh strani, kot voda, ki nenadoma začne žuboreti na več koncih. Nekaj tega žuborenja sem, upam, ujel v tej knjigi in verjamem, da si bo kdo napolnil dlan ali kozarec pri enem ali drugem izviru.

Franc Kejžar, duhovnik, jezuit, rojen v Sorici (1954), sedaj živi v Ljubljani. Teologijo in filozofijo je študiral v Ljubljani, Rimu in Parizu, kjer je teološki študij končal z magisterijem o problematiki zla v Dostojevskega Bratih Karamazovih. Na Filozofski fakulteti v Ljubljani je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti. Kot duhovnik se je udejstvoval v pastoralnem delu na župniji v Mariboru in Ljubljani ter drugih dejavnostih, kot so vodenje duhovnih vaj, največ v Logarski dolini, duhovno spremljanje skupin in posameznikov, več let je bil duhovni asistent slovenske veje mednarodnega gibanja Vera in luč za otroke s posebnimi potrebami, njihove starše in prijatelje. Šest let je bil socij provinciala slovenskih jezuitov in več let urednik informativne revije Slovenski jezuiti. Tri leta je v enem študijskem semestru predaval o krščanstvu in literaturi na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Pri Župnijskem zavodu Dravlje so doslej izšle naslednje njegove knjige: Pravljica o Tišini (1991), Ura resnice – čas ljubezni (2001, po romanu Bratje Karamazovi), Sijajna jecljava knjiga o Jezusu Kristusu (2006), Avanture (2012).

Knjiga je po ceni 14€ na voljo v župnijski pisarni in večjih knjigarnah po Sloveniji.

Knjigo pa si lahko tukaj malce prelistate.