Nameni apostolata molitve za november 2017

Za evangelizacijo:

Da bi kristjani v Aziji kot pričevalci za evangelij v besedi in dejanju, gradili ozračje dialoga, miru in medsebojnega spoštovanja, še zlasti s pripadniki drugih verstev.

 

Kristjani v Aziji

Papež Frančišek je januarja leta 2015 prisostvoval medverskemu in ekumenskemu srečanju na Šrilanki. Udeležence je nagovoril z besedami: »Hvaležen sem za priložnost, da sodelujem na tem srečanju, ki je med drugim zbralo predstavnike štirih največjih verskih skupnosti te dežele: budiste, hinduiste, muslimane in kristjane. Na Drugem vatikanskem koncilu je katoliška Cerkev uradno izrazila svoje globoko in trajno spoštovanje do drugih verstev. Ne zavrača ničesar, kar je v teh verstvih resnično in sveto.
V tem duhu spoštovanja želi katoliška Cerkev sodelovati z vsemi ljudmi dobre volje.

Upam, da bo moj obisk pomagal vzpodbuditi in poglobiti različne oblike medverskega in ekumenskega sodelovanja, ki so se pojavljale v zadnjih letih. Vse te pobude so hvalevredne, ker ustvarjajo priložnost za dialog, ta pa je bistvenega pomena za spoznavanje, razumevanje in spoštovanje med nami. Izkušnja je pokazala, da so medverska srečanja učinkovita, če vsaka stran jasno predstavi svoje prepričanje. Seveda se v takem dialogu pokažejo razlike v našem verovanju, izročilih in verski praksi, vendar, če je naše podajanje pošteno, bomo tudi jasneje videli, kaj imamo skupnega. Tako se odpirajo nove poti do medsebojnega spoštovanja in, zares, tudi prijateljstva.
Upam, da bo medverski in ekumenski dialog v tej deželi pokazal, da se nikomur ni treba odpovedati svoji identiteti, tako etnični kot verski, zato da bi živeli v sožitju s svojimi brati in sestrami. Številne potrebe v družbi lahko blažijo pripadniki različnih veroizpovedi. V mislih imam zlasti materialne in duhovne potrebe ubogih, obupanih in vseh, ki hrepenijo po besedi tolažbe in upanja. V tem trenutku zgodovine se lahko tudi vprašamo, koliko ljudi dobre volje si prizadeva utrditi moralne temelje družbe v celoti. Ne dovolimo, da bi se versko prepričanje kdaj zlorabilo za nasilje in vojne. Jasno je treba pred naše skupnosti postaviti načela miru in sožitja, ki jih najdemo v vsaki veri. Naj nas to bratsko srečanje vse potrdi v prizadevanjih, da bi živeli v harmoniji in širili blagoslov miru.«

(Papež Frančišek, 13. januar 2015)