Molitveni namen svetega očeta za september 2018

Splošni: MLADI IZ AFRIKE

Da bi imeli mladi z afriškega kontinenta dostop do izobrazbe in dela v lastnih deželah.

 

Pomembno je vlagati v vzgojo ter se tako boriti proti razširjeni miselnosti nasilja in socialnih, etničnih in verskih delitev.

Papež Frančišek je 7. februarja 2015 sprejel člane Simpozija škofovskih konferenc Afrike in Madagaskarja. Da bi Simpozij lahko opravil svoje poslanstvo, je dejal papež, je pomembno, da ostane zvest lastni identiteti, to je živi izkušnji občestva in služenja, predvsem najrevnejšim.

V govoru je Frančišek izpostavil mlade generacije, ki so v nevarnosti, da zapadejo v različne oblike »kolonizacij«, kot so uspeh, bogastvo, oblast, fundamentalizem in pačenje religije. Zato je pomembno vlagati v vzgojo ter se tako boriti proti razširjeni miselnosti nasilja in socialnih, etničnih in verskih delitev. Papež se je dotaknil tudi problema »razkrajanja družin« in dejal, da je Cerkev poklicana ovrednotiti in spodbujati vse iniciative, ki družini koristijo.

Sveti oče je še izpostavil, da je Simpozij prav tako kraj promocije legalnosti, da bi se zacelile rane korupcije in fatalizma. Velika naloga evangelizacije je to, da nas evangelij tako prežame, da ga bomo lahko ponesli drugim. Zato se je po papeževih besedah pomembno spominjati, da evangeliziranje vključuje tudi notranje spreobrnjenje. »Proces očiščevanja, ki je neločljivo združen z evangelizacijo, pomeni sprejeti Kristusov klic k spreobrnjenju in verovanju v evangelij,« je še dejal papež Frančišek.

Bog daj, da bi bilo tako, za to je vredno moliti oz. se v povezanosti PSMM pridružiti temu papeževemu namenu. Ta molitev se dotika Afrike kot najrevnejše celine, ki jo mnogi izkoriščajo od zunaj in od znotraj, da bi se vendarle utrdila in postavila na svoje noge. Dotika se tudi migracij in vse problematike z njimi. V Franciji sem pred mnogimi leti, ko še ni bil tako akuten problem beguncev in migrantov, poslušal nadškofa jezuita iz Čada, kjer so bili tedaj boji med severom in jugom. Ker so mnogi bežali v Francijo, se je Francija branila pred begunci in migranti s strožjimi zakoni in zaporo meja. Ta nadškof je takrat rekel takole: te zapore ne bodo dosti pomagale, kajti ljudje gredo tja, kjer je bolje. To je, po mojem, tudi ključ za razumevanje migracij, globlji od političnega in načrtovanega. Svet se je premaknil in ne bo se ustavil, dokler ne pride do novega ravnotežja. Zato pa, Bog daj, da bi mladi Afričani v svojih deželah imeli dovolj možnosti za kvalitetno izobrazbo in delo, drugače bomo imeli kmalu celo Afriko v Evropi.

Naj bo blagoslovljen september, nov začetek.

p. Franc Kejžar