Mladinski festival 2021

Vse ki vas zanima, vabimo k branju kaj so mladi napisali o dogodku (po posameznih dnevih) in svojih doživetjih. Če pa bi radi dogodek podoživeli še sami, so vam na Youtubu navoljo posnetki.


1. DAN

Vtisi prvega dne so bili že objavljeni takoj po zakljućku 2.5.2021. Če ste spregledali, si lahko preberete:

https://www.zupnija-dravlje.si/novice/mladinski-festival-20211dan//


2. DAN

2. Dan mladinskega festivala je pričel (frančiškan) Marinko Šakota, ki je govoril o svojih duhovnih izkustvih. Izpostavil je prikazovanje Marije v Međugorju, kako je uspel pregnati dvome o študiju in kako mu je z molitvijo uspelo znova vzpostaviti prijateljstvo z osebo, s katero je stopil v nesporazum. Poleg pričevanja Marinka Šakote, smobili gledalci priča tudi glasbenim točkam, ki so nas nagovarjale in tlakovale pot vere. Za konec smo si pa še ogledali vseh 36 župnij Murske Sobote.

Zelo me je pritegnilo pričevanje fr. Marka Šakote, ki ni le vzpostavil dvom o svoju izobrazbi, ampak hkrati podal tudi rešitev, ki ga je vodila in ga še spremlja. Presenečen sem bil nad številom župnij in vse mladine, ki spada pod Mursko Soboto. Slovenija je morda res majhna na zemljevidu, a ima veliko župnij in cerkva, ki jih mnogi še nismo obiskali. Še dobro, da se bližajo počitnice.

Besedilo pripravil: Marcel Nemanič

Video posnetki drugega dne: https://youtu.be/_DujEkD-o18

 

3. DAN

Gost tretjega dne mladinskega festivala je bil hrvaški duhovnik don Damir Stojič. Tokrat odgovarja na tri osnovna, a kljub vsemu zelo aktualna vprašanja s katerimi se vsaj enkrat v življenju sreča vsak od nas: 1) Zakaj biti del cerkve? 2) Kako znotraj cerkve rasti v veri? 3)Kako deliti vero, kako evangelizirati? Skozi katehezo v katero vključi tudi osebno pričevanje, je zares izrazito njegovo zaupanje in vera v to, da je Jezus živ v cerkvi, kar večkrat tudi poudari. Ob tem pa mlade z navdušenostjo in veseljem spodbuja k temu, da bi tudi mi to verjeli in živeli, da bi se trudili spoznati Jezusa, brali Sveto Pismo, verjeli v moč zakramentov, se trudili za skupnost in moralno živeli.

Lk 24, 13-35 (Pot v Emavs), s tem odlomkom skozi celotno katehezo poudarja to, da je Jezus za apostole izbral mlade ljudi, ki so tako kot mi delali napake, ampak jim je kljub temu zaupal tako pomembno nalogo. Vse to lahko nagovarja tudi nas mlade, da tudi mi sprejmemo to veliko nalogo, ki nam jo je zaupal in živimo ter širimo našo vero.

Besedilo pripravila: Teja Zalokar

Video posnetki tretjega dne: https://youtu.be/07iJqi8GTMA

 

4. DAN

Tudi v sredo je bilo na festivalu zelo zanimivo. Na zanimiv način in skozi različne stvari nam je salezijanec Gašper Otrin povedal v koga sploh verujemo in zakaj. Poleg znanja o Jezusu smo pa pridobili tudi malo več znanja o super junakih .

Meni je bilo zelo všeč to, da smo iskali Jezusove slabe lastnosti oz. šibke točke , izpostavili smo tri… a se je izkazalo, da so dobre in da te ščitijo ljudi. Pritegnila pa so me tudi neverjetna dejstva o prerokbah iz stare zaveze, ki so se uresničile v Jezusu. Nikoli se mi  starozavezne prerokbe niso zdele tako pomembne, a po temu kar sem slišala se mi je pogled na njih popolnoma spremenil in želim si da bi Sveto pismo večkrat odprla in brala o tem. Navdihnilo me je tudi to, da si Jezus zelo želi da smo mu podobni, da svoje lastnosti, naj bodo slabe ali dobre izkoristimo za dobro drugih in da smo vsi zmožni spreminjati svet.

Besedilo pripravila: Neža Trobiš

Video posnetki četrtega dne: https://youtu.be/dGyUFAcBj5k

 

5. DAN

Peti dan mladinskega festivala smo se imeli priložnost udeležiti adoracije na daljavo. Sestavljale so jo skladbe, molitve in tudi tišina, namenjena osebnemu razmisleku in molitvi. V času, ko obisk pri maši ni tako samoumeven kot prej in ko se lahko večkrat počutimo, da smo v molitvi osamljeni, so projekti, kot ta adoracija, zelo zaželjeni. Zame je adoracija predstavljala priložnost, ko se lahko ustavim, si vzamem čas in popolnoma prisluhnem Bogu. Hkrati pa je bila tudi opomnik, da je za poglobitev odnosa z Bogom dovolj že samo molitev, le čas si moramo vzeti zanjo.

Besedilo pripravila: Ela Mori

Video posnetki petega dne:  https://youtu.be/X3n_B2nbFEQ

 

6. DAN

6. dan mladinskega festivala se je odvijal v znamenju odpuščanja. V pričevanju nam je duhovnik Ciril Čuš predstavil svojo življenjsko pot, kjer je govoril o svojem odnosu z očetom in kako je z Božjo pomočjo do njega našel odpuščanje. Med adoracijo pa je potekalo čaščenje kriza ob pesmi in besedi.

Ena izmed stvari, ki me je na tej katehezi oziroma pričevanju nagovorila pa je to, da se stvari ne spremenijo čez noč, vendar je potrebno vztrajati, tudi če se zdi, da se pot konča.

Besedilo pripravil: Matic Pev

 Video posnetki šestega dne: https://youtu.be/Ii7FRk1sDGc

 

7. DAN

Zadnji dan se je po uvodni pesmi so začel z deljenjem izkušen udeležencev Svetovnega dneva mladih in vabilo na naslednji SD mladih. Nato pa je sledilo pričevanje Aleksandre Gregl, ki je govorila o življenju preden je spoznala Boga (zabave, droge …) in po tem (notranji mir, boljša samopodoba…).  Nato je sledila molitev rožnega venca in sv. maša. Mladinski festival 2021 pa se je zaključil še z adoracijo pred Najsvetejšim.

V spominu mi ostaja, da se splača iti na Svetovni dan mladih leta 2023, ki bo potekal v Lizboni in če bo le mogoče se bom potrudil si tole željo uresničiti. Iz pričevanja sem odnesel, da je Bog z nami vedno in nas poskuša voditi ne glede na če si veren ali ne. Vedno ti bo poizkusil pomagati preprosto, ker je dober, le poslušati je treba lastno vest.

Besedilo pripravi: Matej Vukina– Muki

Video posnetki sedmega dne: https://youtu.be/CJ44lv1ch3c

 

Upamo da se naslednje leto festivala udeležimo v živo in če bo mogoče tudi odpravimo v Medžugorje na Mladifest!