Marinka Svetina in Damijan Bogataj sta bila gosta Draveljskega duhovnega večera

Njena nečakinja ga. Marinka Svetina in hkrati tudi avtorica knjige z istim naslovom nas je seznanila, kdo in kaj je bila njena teta Ida Petrič (Gospodična Ida). V sodelovanju z založnikom knjige, g. Damijanom Bogatajem smo izvedeli, da je bila rojena l. 1899 v Idriji kot tretji izmed osmih otrok družine Petrič. Umrla je l. 1986, prav tako v Idriji.

Bila je najzanimivejša javna oseba prejšnjega stoletja. Pot jo je najprej vodila v Ljubljano, kjer je dokončala študij in po njem postala učiteljica v Zadlogu (Črni vrh nad Idrijo). Kasneje je učila v Prekmurju do razpada Italije, proti koncu vojne pa se je vrnila v domačo Idrijo in nadaljevala s poučevanjem na osnovni šoli. Bila je stroga učiteljica, a po srcu zelo dobra. Po upokojitvi je postala katehistinja. Vse življenje je ostala neporočena, ker se pod Avstrijo učitelji/ce niso smeli/e poročati.

Ga. Marinka nam je, še polna živih spominov na njeno teto, z žarom, veseljem in ponosom govorila o njej. Prav tako so v omenjeni knjigi zapisani tudi spomini nekaterih še živečih učencev in sopotnikov Gospodične Ide. V času, v katerem je živela, je zaznamovala šolstvo. Svoje življenje je darovala in posvetila otrokom in njihovim družinam takratnega časa in se s tem zapisala v srca mnogih, zato je lepo, da spomin nanjo ostaja še naprej živ.

 

Na TEJ povezavi lahko prisluhnete zvočnemu posnetku predstavitve knjige.

 

Besedilo: s. Sabina Vakselj

Foto in zvočni posnetek: Tomaž Celarec