Luč miru iz Betlehema je med nami

Pripotovala je vse iz Jeruzalema na Dunaj, kjer jo je prevzela naša nosilka Lucija Demšar in jo varovala vse do Ljubljane. Pri sprejemu smo sodelovali skavti Ljubljane 3. Vse se je pravzaprav začelo že en teden prej, ko smo noviciat (starostna skupina 16-17 let) zbirali ideje za prihod luči. Za izbiro ideje smo porabili kar nekaj časa, a v nekem trenutku je prišla prava.

Dobili smo se že eno uro in pol pred mašo, da smo povadili prihod in vse pesmi. Peli smo vsi skavti, spremljal pa nas je bend. Ta je bil zelo barvit vse od harmonike pa do violončela. Maše se je udeležil ljubljanski nadškof Stanislav Zore, pa tudi predstavniki (in člani) drugih ljubljanskih stegov.

Prihod luči iz Betlehema je bil na temo poslanice: »Ne boj se goreti!«. Med pridigo je potekala igrica, kjer je deklica risala z voščenkami. Pogledovala je za velikimi mogočnimi baklami s svetlimi plameni. Tudi sama si je želela tako velikega plamena, a se ji je zdelo, da ni dovolj dobra, zato je odvrgla voščenke. Pobrala jih je mala deklica z lučjo ter ji pokazala, da z voščenko lahko zaneti ogenj. Z lučjo je prižgala adventni venček. Tudi gospod nadškof je poudaril, da luč naseli mir v naših domovih.

Po sveti maši je sledila še pogostitev s piškoti in čajem, ki so jih že vnaprej pripravili naši četniki. Ob njih smo se podružili s prijatelji iz drugih stegov, domov pa smo odnesli mir luči iz Betlehema.

Na TEJ POVEZAVI lahko prisluhnete sveti maši, ki jo je vodil ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore in smo sprejeli Luč miru iz Betlehema.

 

POSLANICA LMB 2019

Luč je tu. Čaka, da jo ponudim bližnjemu in z njenim plamenom zanetim mir. Vendar se bojim … 

Česa se bojiš?

Strah me je, da moj plamen ni dovolj velik in jaz nisem dovolj dober, da ga ponudim drugim. Kako naj jim stopim naproti, ne da bi me odrinili od sebe? Kaj, če zaradi mene zavrnejo plamen in mir, ki ju prinašam?

Res je, da nikoli ne boš dovolj dober za vse. A zakaj bi te to ustavilo?

Kako naj bi me ne ustavilo?

Nikoli ne moreš ugajati vsem, a zame boš vselej dovolj dober, ker te imam rad. Ko to sprejmeš in v svetlobi plamena pogledaš sočloveka, vidiš, da je tvoj brat in ne nasprotnik, tvoja sestra in ne sovražnica. 

Naj potem še gorim?

Vedno. Samo z lučjo lahko preženeš temo in samo z ljubeznijo lahko prižgeš mir.

Ne boj se goreti!

Besedilo: Nika Novak

Zvočni posnetek in foto: Tomaž Celarec