»Jaz sem luč sveta«

Besedilo iz zgibanke ob jaslicah:

V zadnjih draveljskih jaslicah si obiskovalec preko prilik spoznaval dve največji zapovedi, ki sta bili zaprti v dveh skrinjah. Draveljski jasličarji upamo, da ste jih v preteklem letu napolnili zvrhano mero.
Letošnje leto pa je na slovenskem posvečeno mlademu človeku. Tej tematiki se draveljski jasličarji nismo mogli ogniti in smo jo z veseljem zgrabili.
Naš Gospod je na svoji zadnji večerji povzdignil kruh nad vsako jed. Tisti večer ga je vzel v svoje roke, ga blagoslovil, razlomil in dejal: »Vzemite, jejte, to je moje telo.« Povzdignil pa je tudi vino. Tako je taisti večer vzel kelih z vinom, se zahvalil in rekel: »Pijte iz njega vsi. To je namreč moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge v odpuščanje grehov. Zatorej ni naključno, da se prilike o Božji ljubezni dogajajo v vinogradu, kjer je Bog vinogradnik, mladi sadike, starejši pa vinogradniško orodje.
Dober vinogradnik preudarno načrtuje, kam bo zasadil vsako mladiko trte, da bo kar najbolj uspevala. Tako smo s strani Boga ob našem rojstvu skrbno posajeni na svet. Vinogradnik tekom rasti obrezuje in veže trto tako, da ji bo moč obroditi kar najobilnejši sad. Na moč podobno Bog z vso ljubeznijo skrbi za svoje trte. Z vso ljubeznijo nam daje oporo in nas spremlja, skrbno nas veže in obrezuje, da bo naše življenje obrodilo sladki grozd. Navkljub vinogradnikovemu delu nekatere trte rastejo po svoje, druge napade bolezen in odmrejo, tretje pa prav zaradi vinogradnikovega negovanja obilno obrodijo. Mar ni z našim življenjem povsem enako? Ako je Bog vinogradnik življenja mladega človeka, ste potem starejši vinogradniško orodje. In ako je vinogradniško orodje pokvarjeno, ima vinogradnik obilo dela, da obreže trto tako, da bo najbolje uspevala. Kar je še huje: lahko je orodje pokvarjeno, tako da vinogradnik sploh ne more obrezovati svojih trt. Tako trte rastejo brez nadzora, naključno. In v primerjavi s trtami, ki bi bile pravilno obrezane, slabo rodijo.
Brez dobrega orodja lahko še tako spreten vinogradnik naredi bore malo. In tu se pokaže pomembna in odgovorna naloga starejših za vzgojo mladih. Nadvse pomembne pri vzgoji so tri sestavine: vera, ljubezen in zaupanje. Na prvem mestu je ohranjanje vere. Brez vere se izključi Boga in brez Boga ni razlike med dobrim in zlim. Če bomo skrbeli za ohranjanje njihove vere, bodo mladi spoznavali Boga in se le tako lahko odločili za dobro. Veri sledi ljubezen. V tej ljubezni mora biti ravno pravšnja zmes različnih sestavin. Bodite strogi, kadar je potrebno, a prizanesljivi v sodbi. Grajajte nespameti mladih, a bodite razumevajoči do njihovih napak. Stojte jim ob strani, a pustite jim rasti. Svoje besede podkrepite z zgledom. Temu dodajte še zvrhano mero zaupanja, kajti vaše zaupanje jim bo dalo moč, da izpeljejo naložene naloge, ko bodo obupovali. Za vso vašo vero, ljubezen in zaupanje vam bodo vedno hvaležni.
Če si mlad, se mogoče sprašuješ, kako bi bili vidni sadovi vere? Se podobno, kot je mladenič spraševal Jezusa: »Učenik, kaj naj storim, da bom dosegel večno kraljestvo?«, sprašuješ tudi ti? Grozdi vere lahko uspevajo na treh vejah. Na prvi veji lahko spoznavaš Vinogradnika svojega življenja tako, da mu posvetiš življenje v celoti. Po drugi strani lahko živiš prav tako živ odnos z njim pri maši v naravi, na duhovnih vajah, kot ministrant pri strežbi, pri izdelovanju jaslic, med molitvijo rožnega venca na romarski poti ali med veroukom. Na drugi veji lahko obrodiš sad ljubezni do bližnjega tako, da sodeluješ na počitniškem taboru, oznanjaš Boga doma in po misjonih v svetu, preko karitativne dejavnosti, da hodiš na srečanja mladih v Stično ali širom sveta, spiš štirinajst dni v šotorih in se podnevi podiš z rutko okoli vratu, ali pa slaviš Boga z glasbo. Rast tretje veje pa je prepuščena tvoji domišljiji.
In kje je v teh jaslicah prostor za hlev z Jezusom? Postavljen je v središče jaslic, na enak način kot je ali pa naj bi bil Jezus postavljen v središče človekovega življenja in bistvo obstoja vsake krščanske skupnosti. Kajti pisano je: »Kjer sta namreč dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem sredi, med njimi.« Prav tako je pisano: »Jaz sem luč sveta.« Jezus je luč sveta, potemtakem so vse te skupine mladih kot žarki, ki izhajajo iz Njega, potujejo po svetu in ga osvetljujejo, delček za delčkom.
Mladim obilo sadu, starejšim pa obilo ljubezni in potrpežljivosti in mirne roke pri obrezovanju vinske trte, želimo
draveljski jasličarji


Peš romenje mladih na Brezje

Skavti

Mladinska maša

Duhovne vaje

Srečanje mladih v Stični

Karitativna dejavnost

Jasličarji

Družina

Ozanjevanje evangelija

Ministranti

Verouk

Oratorij

Posvečeno življenje

Srečanja mladih širom po svetu


 

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja