Pojdite in učite vse narode

 

Jaslice leta 1999 z motom »Pojdite in učite vse narode« so bile prelomne v tem smislu, da so prvič vsebovale večje število doma narejenih figuric. Medtem ko so bile figure g. Svetine dodelane, so bile nove figure izrezljane bolj grobo, vendar to spričo njihove majhnosti, oddaljenosti in ne vedno najboljše osvetljenosti ni bilo zelo opazno. Lažje izdelovanje figur je omogočilo postavljanje bolj zapletenih tem, kar je prišlo še bolj do izraza v prihodnjih letih. Tudi v oblikovnem smislu, po uporabljenih materialih in izgledu so bile te jaslice precej drugačne od preteklih in podobne jaslicam v prihodnjih petih letih.

Prikazovale so konec Matejevega evangelija, »Pojdite torej in učite vse narode; krščujte jih v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha«. V zgornjem delu jaslic so bili eskimi z igluji in sanmi, družbo so jim delali severni medvedi in kit. Slednji je občasno puhnil v zrak curek vode. Krmilil ga je računalnik in pihanje je bilo občasno in naključno. Tako je neki otrok zaman prepričeval očeta, da »kit piha vodo«, saj je oče v pravem trenutku žal vedno gledal kam stran …

Nedaleč od niagarskih slapov je bilo indijansko naselje z vigvami, totemom, kanuji in, seveda, Indijanci, na drugi strani sveta jaslic pa je bil daljni vzhod, Japonska, z nežnejšimi hišami, drevesci in mostiči. V sredini, bližje hlevčka, je bila zamorska vasica (zamorčki so v poletni vročini poležavali pod drevesi), nedaleč proč pa je bil kmet-delavec, ki se je s kovčkom odpravljal v službo medtem ko so okrog njegove hiše postavale kokoši in prašiči.

V jaslicah je bilo precej več človeških figur, verjetno okrog petdeset, glavni izziv tega leta pa je bilo izdelovanje živali, od navidez plišastih severnih medvedov (v resnici so narejeni iz gline, kakor večina drugih živali, in oblečeni v umetno krzno) do delikatnih žerjavov. Živali, narejene v tem letu, so bile v jaslicah uporabljane v vseh prihodnjih letih. Edina žival, ki v jaslicah prihodnjih let nikoli ni manjkala, pa je bil rjavi medved. Če že tematsko ni sodil vanje, pa se je skril pod kako drevo, da je bil ljudem manj na očeh.

 

 Plakat ob jaslicah

 

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja