Gost draveljskega duhovnega večera je bil Ivan Esenko

Novice
Povej naprej!

Gost prvega DDV je bil g. Ivan Esenko: pisatelj in fotograf, naravovarstvenik, čebelar, ornitolog, ki sam zase pravi, da je naravi zapisan že od malih nog.  Posebno dejaven je pri proučevanju živalstva in njegovega pomena v vrtni ekologiji, o čemer je napisal vrsto poljudnih in strokovnih člankov. O vrtni ekologiji je napisal tudi več knjig. V njih se dotika pozitivnega odnosa do narave in bralcu na prijazen način odstira drugačne poglede na življenje.

Odlikuje ga poseben, spoštljiv in poglobljen odnos do mladih, ki jim pomaga odkrivati lepote stvarstva bodisi na poljuden ali pa strokovno znanstven način. Radi ga vabijo v različne oddaje na TV, radiu, je pogost gost okroglih miz, vodnik po razstavah itd.

Knjige in članki, ki jih piše, so odraz njegovega dela in izkušenj, ki si jih nabira v sodelovanju z naravo. Ker se ukvarja z živalskim svetom, imajo v večini izmed njih glavno besedo živali. Svoja odkritja iz življenja živali sproti beleži, veliko pa mu jih uspe uloviti tudi v objektiv fotoaparata. Vse njegove knjige so zato bogate s fotografijami, saj imajo veliko pripovedno moč, velikokrat celo večjo kot pisana beseda.

Za otroke piše z besedo odraslih, kajti z mladimi vzpostavlja zrel odnos. Otroci so namreč bolj odrasli in razumni kot si mislimo, željni so tistega pravega znanja, ne popačenega, zato je potrebno zelo razlikovati med otroškim in otročjim …

Ukvarja se z naravoslovno fotografijo, predvsem s portretiranjem živali, kar opravi kar v okolici svojega doma. Je dejaven in ugleden član različnih naravoslovnih društev doma in v tujini.

Gospod Ivan je na prisotne naredil izjemen vtis po eni strani preprostega človeka, ki v naravi in po naravi vzgaja svoje vnuke, jih ne razvaja, jih pa uči, kako živeti v naravi, v njej uživati, se od nje učiti, jo spoštovati in do nje imeti hvaležen odnos, po drugi strani pa kot vrhunskega strokovnjaka, ki vsako svoje dejanje preveri na področju znanosti in terenskega opazovanja.

Zelo preprosto pove, da se po naravi in v naravi lahko  doživi Boga, da lahko očistiš svoje telo notranje »navlake«, da ob vsakem novem spoznanju ali doživetju samo strmiš in se zahvaljuješ.

Gospod Ivan pravi, imeti moraš voljo, moraš ljubiti  in spoštovati vse okrog sebe, pa si lahko srečen.

Redno piše v tednik Družina. Njegove članke najdemo v rubriki Po naravi do Stvarnika. Zaslediti je bilo, da mnogi njegove članke izrezujejo, da so vedno pri roki, ko se v naravi pojavi kakšna »neznanka«.

 

Posnetek zanimivega in poučenega prvega Draveljskega duhovnega večera:

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Video in foto: Tomaž Celarec

Prejšnji prispevek
Misijonska nedelja 2022
Naslednji prispevek
Vsi sveti 2022 v naši župniji