Draveljski duhovni večer z Leonom Marcem

Tokrat je bil naš gost Leon MARC, diplomat (veleposlanik na Češkem, Irskem, Nizozemskem in Portugalskem), publicist – avtor več knjig (Dežela priložnosti, Izpraznjeni prazniki, med zadnjimi pa odmeven roman Katedrale, male in velike, o katerem se je z gostom ta večer pogovarjala prof. Darja Silan.

Roman govori o sodobnih slovenskih katoliških izobražencih, postavljenih v vasi na idrijsko-cerkljanskem. Večno in univerzalno se prepleta s časnim, narodnim in osebnim, liki tega dogajanja pa vsak na svoj način hlepijo po skrivnosti in usmiljenju.

V živahnem pogovoru je bilo izpostavljeno dejstvo, o katerem je v romanu precej zapisanega, kako pomembno vlogo v današnji cerkvi imajo laiki. Spodbuda k sodelovanju in pripadnosti laikov nekemu občestvu, ni nujno velikemu, lahko tudi manjšemu in  aktivnemu sodelovanju laikov v vsakem občestvu. Le tako bomo lahko sol in kvas…. Leon Marc se v romanu loteva ne le vprašanja vere in Cerkve v sedanjem času, ampak tudi družbenih vprašanj slovenske realnosti.

Roman Katedrale velike in male, je sestavljen iz 48 poglavij, ki kot kamenčki v mozaiku izrišejo podobo sodobne Cerkve in življenja v koronskih časih na Slovenskem. Glavne osebe v romanu so duhovniki in tako tudi osrednja tema življenje cerkvene skupnosti, zato lahko roman uvrstimo v vrsto drugih del z duhovniško problematiko npr. Rebulov Nokturno za Primorsko, celo slog pisanja močno spominja na pisanje A.Rebula.

Če vas zanima pogovor z Leonom Marcem, si ga lahko preberete v objavljenem Slovenskem času (št. 128, december 2020) – priloga Družine.

 

 Celoten posnetek Draveljskega duhovnega večera pa si lahko tu ogledate:

 

Na TEJ povezavi pa lahko prisluhnete zvočnemu posnetku.

 

Besedilo: Marija Šterbenc

Foto, video in zvočni posnetek: Tomaž Celarec