DEKANIJSKI KRIŽEV POT K SV. MARJETI

Na današnjo 5. postno, tiho nedeljo smo se župljani župnij šentviške dekanije v lepem, sončnem vremenu zbrali v Žlebeh. Po poti, ob kateri je bil postavljen križev pot, smo v molitvi in pesmi poromali k cerkvi sv. Marjete. Razmišljanje ob vsaki postaji križevega pota, temelječe na apostolski spodbudi papeža Frančiška Veselje evangelija, je pripravila ena izmed župnij naše dekanije. Svoje romanje smo zaključili v tihoti pozno-gotske cerkve sv. Marjete, ki je kar vabila k osebni molitvi in premišljevanju.

Kot zanimivost bi želela še dodati, da so cerkev sv. Marjete začeli graditi v začetku 16. stoletja, sprednjo stran zvonika pa krasi vzidan kip svete Marjete. 

 

 

Razmišljanje predstavnice naše župnije pri VI. postaji križevega pota:

ŠESTA POSTAJA: VERONIKA PODA JEZUSU POTNI PRT

Molimo te, Kristus, in te hvalimo!

Ker si s svojim svetim križem svet odrešil!

 

Jezus; imel si naše, človeško, telo in imel si obraz, pošten in čist. S svojim obrazom, z vsem svojim bitjem, si se obračal k vsem, ki so te klicali, ki so te želeli slišati in videti. Jezus imel si čudovito obličje. A v tem trenutku je to obličje iznakaženo, krvavo, popljuvano, umazano, žalostno. Na njem ni več čara, privlačnosti, lepote. Vendar; to je tvoj obraz.

Veronika se drzne med toliko ljudmi, ki so preklinjali tvoj obraz, odkriti lepoto tega istega obraza. Odrine vojake in prav narahlo obriše Jezusov obraz. Srečata se s pogledi in Veronika začuti nežno hvaležnost v Jezusovih očeh. Obstane. Ko razgrne prt, prt njene ljubezni in srca, prepozna poteze Jezusovega obraza. Prav take so, kot so se ji vtisnile v srce; smisel svojega življenja je do konca življenja našla v tej podobi. Jezus, daj tudi nam to milost, da bi tudi mi, tako kot Veronika,  do konca svojega življenja našli smisel svojega življenja v tej podobi.

Jezus, prosimo Te, daj da s poštenim življenjem ohranimo v sebi, v svojem srcu,  na svojem obrazu odsev tvojega obličja, saj smo ustvarjeni po tvoji podobi.

Jezus, ne dopusti, da s sebičnostjo ali krivičnim postopanjem umažemo obraz svojega bližnjega, škodujemo njegovemu dobremu imenu; in daj nam poguma, da zmoremo z ljubeznijo brisati madeže na obrazu svojega bližnjega.

Prosimo te, Jezus, daj nam moči, da se ne umaknemo pred sijajem tvojega obličja, ko se končno pojaviš v slavi.

 

Usmili se nas, o Gospod!

Usmili se nas!

 

 

Besedilo: Adrijana ŠMID MARJANOVIĆ

Foto: Tomaž CELAREC