DEKANIJSKI KRIŽEV POT K SV. MARJETI

Današnja tiha nedelja je spet združila vernike šentviške dekanije, da smo v oblačnem popoldnevu, ko so v zraku poplesavale majhne snežinke, prišli pod cerkev sv. Marjete v Žlebeh. S pesmijo in molitvijo smo ob štirinajstih postavljenih križih premišljevali o Jezusovem trpljenju in o njegovem odrešilnem usmiljenju. Pri vsaki postaji križevega pota je sodelovala ena izmed župnij naše dekanije. Na vrhu vzpetine, pri cerkvi sv. Marjete, pa smo zaključili skupno molitev s pesmijo, se zahvalili za novo izvoljenega papeža Frančiška in prejeli blagoslov. Po končanem obredu smo se ustavili še v odprti cerkvi, ki nas je ob postni glasbi povabila k osebni molitvi.

 

Razmišljanje predstavnice naše župnije pri XIII. postaji križevega pota:

JEZUSA SNAMEJO S KRIŽA IN POLOŽIJO MARIJI V NAROČJE

Molimo te, Kristus in te hvalimo.
Ker si s svojim križem svet odrešil.

Zamislimo si Marijo, kot žalostno božjo mater, ki v rokah drži mrtvega Sina. Drži ga v močni zavesti vsega, kar se je zgodilo z njim, ki je ljudi reševal in bil popolnoma nedolžen. Njen pogled je odpuščajoč do tistih, ki so ga sovražili in hkrati žalosten zaradi njegove usode, ki jo kličejo nase s takimi dejanji. V tem trenutku Marija ljubi vse človeštvo, nasprotnike in prijatelje, prav tako, kakor svojega Sina. V ta namen ga drži na rokah, kot bi ga hotela dati svetu kot kruh in vino, kot vabilo, da delimo z njo ta dar odrešenja. Njeno srce, ki je vseskozi spremljalo in ohranjalo to, kar se je dogajalo z njim v zemeljskem življenju, je polno vere in ljubezni. Marija, ki drži Jezusa v naročju, je podoba Cerkve, ki nam ponuja Jezusa v evharistiji.

Pomislimo, ali smo pripravljeni sprejeti Jezusovo usodo kot usodo vsakega kristjana? Če namreč jemo njegovo telo in pijemo njegovo kri, bomo deležni njegovega vstajenja, zavedati pa se moramo, da pred tem tudi njegovega trpljenja, saj je to resničnost krščanskega življenja. Najbolj podobni mu postanemo, ko smo sami uleknjeni v roke Cerkve kot daritev iz ljubezni za naše sestre in brate. Z vsako odpovedjo sebi zaradi vere v Kristusa in ljubezni do drugih umiramo sebi.
Marija, žalostna mati Božja, nauči nas sprejemati, premišljevati in posnemati tvojega Sina.

Usmili se nas, o Gospod.

Usmili se nas.

 

FOTO: Tomaž CELAREC