90-LETNICO JE PRAZNOVAL P. VLADIMIR KOS

Na Slomškovo nedeljo smo v Dravljah praznovali poseben praznik,  90 let našega dragega p. Vladimirja Kosa, jezuita, pesnika, misijonarja na Japonskem, domoljuba, ki je pri 90 letih poln energije za novo in novo ustvarjanje. Ob tej priložnosti je draveljska Založba izdala že deveto njegovo pesniško zbirko z naslovom »Pesmi iz dežele dehtečih oranž«. Praznovanje smo začeli pri župnijski sv. maši, ob sodelovanju več duhovnikov. Pri sv. maši smo se Bogu zahvalili za njegovih izjemno bogatih 90 let življenja, njemu osebno pa za zvestobo poklicu, misijonom in seveda SLOVENSKEMU NARODU.

V slovesnost nas je z recitiranjem njegove pesmi »O mojem Šefu« uvedla gospa Alenka Hὃfferle Felc. V tej pesmi p. Vladimir Kos seveda govori o Bogu.

V uvodnem pozdravu  p. Mirana Žvanuta – župnika, namenjenega vsem prisotnim duhovnikom. gostom in domačim vernikom je bilo  presenečenje tudi za p. Vladimirja Kosa.  P. Miran je namreč prebral pismo starejše gospe, v katerem opisuje, kako je bilo pri Kosovih doma vedno živahno. Še posebej pa je izpostavila, kako pogosto je videvala mamo na kolenih. Ko so jo spraševali zakaj »na kolenih« je povedala, da moli predvsem za Vladimirja.

Provincial p. Ivan Bresciani se je v homiliji, oprl na psalm 90, 10 vrstica, ki govori o človekovi minljivosti, takole pravi: »Doba naših let je sedemdeset let, če smo krepki osemdeset; in največ izmed njih je trud in nečimrnost, zakaj hitro minejo in mi odletimo.« P. Ivan je malo za šalo, v tem trenutku pa za res dodal:  »Za p. Vladimirja Kosa, bi lahko dodali, če smo še bolj krepki pa devetdeset in več.

Mešani pevski zbor pa je po obhajilu zapel njegovo pesem V SREBRNEM SIJU, ki jo je za to priložnost posebej  uglasbil Aleš Makovac. Ko smo Aleša Makovca vprašali, zakaj je izmed tolikih pesmi p. Vladimirja Kosa, uglasbil prav to,  je povedal, da je to pesem, ki je primerna za bogoslužje, ki je zelo osebna oz. intimna in ima zelo velik doživljajski razpon. Vsebuje veselje in žalost, strah, bolečino in veselje.

Po maši je v dvorani nove cerkve sledil bogat kulturni program. Po skupaj zapeti Zdravljici je gospod Marko Fink zapel pesem SLOVENIJA V SVETU, avtorja Marka Kremžarja in kasneje še KJE SO TISTE STEZICE.

Dr. Matija Ogrin, literarni zgodovinar, je pesnitve p. Vladimirja Kosa predstavil na izjemno zanimiv način in osvetlil vso širokost in globino duše p. Vladimirja Kosa in njegovo ustvarjanje. Celotno predstavitev dr. Matije Ogrina lahko poslušate na avdio posnetku kulturne prireditve od 9:52 do 22:29 minute.

Gospa Alenka Hὃfferle Felc je z izjemno občutljivostjo recitirala pesmi p. Vladimirja Kosa. Uvodoma v vsako pesem je razložila svoja občutja in pomen izraženega v pesmih. Slišali smo pesmi: MAR NI TO ČUDOVITO, SKORAJ KOT DOMA, ZATE, ŽALOSTINKA V 2009, LJUBAV BREZ LAŽI, ČISTO NA KRATKO in na koncu še pesem POSKUS VISOKE PESMI.

Kulturni program je z glasbenimi vložki popestrila gospa Marjeta Raztresen. Na altovski kljunasti flavti je izvedla skladbe: Arcangelo Corelli: Sarabanda, Anonymus: Ballet in Anonymus: Pavane.

Za pravo presenečenje pa je poskrbel gospod Zvone Žigon, ki je v imenu Republike Slovenije, Urada za Slovence po svetu in v zamejstvu prišel p. Vladimirju Kosu voščit za njegov visoki jubilej in ga nagradil s plaketo, ki mu jo je podelila Republika Slovenija, Urad za Slovence po svetu in v zamejstvu. Ob tej priložnosti je povedal, da zelo spremlja delo p. Vladimirja Kosa kot misijonarja na Japonskem in mu za njegov zelo obširen pesniški opus tudi iskreno čestital.

Druženje smo nadaljevali v prijetnem klepetu s p. Vladimirjem Kosom, s podpisovanjem posameznih zbirk, ki so jih prisotni nabavili, se je p. Vladimir Kos kar utrudil in vidno je bil zadovoljen, na trenutke tudi ganjen.  


Video posnetki:

Voščilo – p. Lojze Bratina


V srebrnem sijuPoskus visoke pesmi


Besedilo: Marija Šterbenc

Foto: Anja Celarec, Tomaž Celarec

Video: Jože Strajnar, Tomaž Celarec